Prvu javnu kampanju protiv pušenja pokrenuo je – Adolf Hitler!

Vjerojatno ne postoji lista najvećih zločinaca u povijesti na kojoj se ime Adolfa Hitlera ne nalazi na čelnoj poziciji. Dok su o mračnoj strani nacističkog führera ispisani milijuni stranica, počesto se zaboravlja da je ovaj monstrum ujedno bio čovjek koji je jeo, spavao, slušao glazbu, čitao knjige, igrao se s psima… Upravo ono ljudsko, isuviše ljudsko pojačava dojam nevjerice kad se nabrajaju sva zla za koja je nesuđeni slikar odgovoran. Donosimo manje poznate detalje iz života najomraženijeg čovjeka na planetu!

Cigarete? Verboten!

Da pušenje ima neke veze s rakom pluća, prvi su ustvrdili upravo njemački liječnici, a prvu javnu kampanju protiv ove nezdrave navike pokrenuo je Hitler glavom i brkom. U mladosti je palio cigaretu za cigaretom, svakodnevno kašljući u od duhana požutjelu šaku da bi, nakon što je pobijedio ovisnost – poput tolikih bivših pušača – po tom pitanju postao pravi… Pa, nacist. Vječito je “njurgao” pušačima kojima je bio okružen, uključujući Evu Braun i Hermanna Göringa, a navodno je nekom oficiru cigaretu iz usta izbio šamarom. Nacional-socijalisti su, na njegovu inicijativu, zabranili pušenje u javnom prijevozu, ograničili reklamiranje duhanskih proizvoda te održali niz predavanja o opasnostima pušenja u trudnoći. Iz današnje perspektive gledajući, možda bi za sve bilo bolje da je Adolf nastavio dimiti…

Ludovao je za četveronošcima, za dvonošcima nešto manje

Iako povijesni dokumenti donose kontradiktorne podatke o führerovim prehrambenim navikama, prilično je sigurno da je zadnje godine života proveo kao vegetarijanac… I to onaj gorljivi, koji frkće nosom na sam miris mesa. Na to ga nije potaknula briga za zdravlje već ljubav prema četveronošcima: bio je izuzetno nježan vlasnik nekoliko pasa, žestoko se protivio lovu i nasilju nad životinjama, a navodno je, po završetku Drugoga svjetskog rata,  namjeravao donijeti zakon koji bi znatno smanjio potrošnju mesa u zemlji. Sačuvane su brojne fotografije na kojima se može vidjeti kako diktator nježno hrani srne, gladi konje ili drži štence u krilu, a premda se radilo o propagandnim materijalima, postoji niz svjedočanstava da je njegov ljubav prema životinjama bila istinska… Šteta što jedan dio nije sačuvao i za ljudsku vrstu.


Diktator je obožavao Disneyeve crtiće

Možda će vas iznenaditi podatak da je Hitler bio ljubitelj američke kulture: ludovao je za jeftinim kaubojskim romanima, američkim nogometom i King Kongom, jednim od prvih filmskih monstruma, a na noćnom ormariću držao je uokvirenu fotografiju Henryja Forda, kojeg je nazivao inspiracijom. Malo čime se, međutim, oduševljavao koliko i Disneyevim crtićima, napose “Snjeguljicom”, koju je pogledao dvadesetak puta, a melodiju s uvodne špice zviždao je po cijele dane, vrlo glasno i posve izvan tonaliteta. Da su mu Ameri u jednom trenutku uzvratili simpatije, dobro je poznat podatak, ali ga valja još jednom spomenuti budući da je toliko zabavan – godine 1938. ugledni američki časopis “Time” proglasio je Hitlera čovjekom godine! Dubinu svoje zablude shvatili su vrlo brzo, kad je brkonja postao najvećom prijetnjom s kojom se demokratski i slobodni svijet dotad suočio.

Piše: Lucija Kapural

Komentari