Pripadnici najvećega indijanskog naroda bili su prijatelji s bijelcima, a onda su ih ovi zarazili boginjama

“Tek kad posljednje stablo bude posječeno, tek kad posljednja rijeka bude zatrovana, tek kad posljednja riba bude upecana, shvatit ćemo da se novac ne može jesti” staro je i mudro proročanstvo plemena Cree. Evo nekoliko zanimljivosti o najvećoj skupini indijanskog naroda!

1. Rašireni su po cijeloj južnoj Kanadi, s glavnim staništem oko Jamesova zaljeva te u američkoj saveznoj državi Montani. Dijele se na tri glavne skupine: Sakawithiniwuk (“šumski ljudi”), Maskegon (“močvarni ljudi”) i Paskwawininiwug (“ljudi iz ravnice”).

2. Ime Cree je nastalo od Kristenaux, iskrivljena francuskog oblika imena Kenistenoag, kojim su pripadnici naroda nazivali sami sebe. Ponekad su se nazivali i Nehiyawok, odnosno Prvi ljudi. Pripadnici plemena Athapaskan, s kojima su u prošlosti često ratovali, o njima su pak govorili kao o Ennas, odnosno Neprijateljima.

3. Njihov jezik član je skupine algonquinskih jezika i broji desetke narječja. Pripadnici naroda koji žive na međusobno udaljenim područjima gotovo da uopće ne razumiju jedni druge!

4. Prvi bijelci koji su se, sredinom 17. stoljeća, susreli s njima bili su jezuitski misionari. Nedugo potom, uspostavili su kontakt s ljudima iz kompanije Hudson Bay, koja se bavila trgovanjem krznom. Indijanci, vješti lovci koji su poznavali šume kao vlastiti džep, dopremali su im sirovine, a ovi su ih zauzvrat opskrbljivali oružjem. To je potaklo ekspanziju plemena te njegove sukobe s drugim plemenima.


5. Unatoč trgovačkim, pa i bliskim prijateljskim odnosima, kontakti s bijelcima mnogima su donijeli smrt – 1784. godine, epidemija boginja prepolovila je populaciju ovoga indijanskog naroda. Epidemija je udarila i dvije godine kasnije, a preživjeli su se tada ujedinili s plemenom Wazikuta, koje je tražilo saveznike protiv Siouxa. Pripadnici naroda Cree su Wazikute nazivali Assiniboine, odnosno “Kuhačima kamenja”, jer su hranu kuhali u kožnim vrećicama, pomoću vrelog kamenja u vodi. Kasnije su i sami preuzeli taj običaj.

6. U prošlosti su živjeli u šatorima sličnim onima eskimskim. Od njih su se razlikovali po otvorima za dim, što ih je činilo sigurnijima (zbog rizika od gušenja) ali i manje efikasnima u zaštiti od hladnoće.

7. Njihovo vjerovanje počivalo je na šamanizmu i animizmu, a broj četiri smatrali su svetim. Ritualno su se tetovirali kako bi otjerali zle duhove: muškarci po čitavom tijelu, žene ispod donje usne.

Piše: Lucija Kapural

Komentari