Prijevara ulice Berners jedna od najvećih obmana u povijesti

Prijevaru ulice Berners (engl. Berners Street Hoax) osmislio je engleski kompozitor i pisac Theodore Edward Hook. Ime je dobila po ulici Berners u Londonu, koja slovi kao mirno mjesto u kojem žive imućnije obitelji. Čini se da je upravo ta reputacija potaknula Hooka na njegov čin. Okladio se sa svojim prijateljem, arhitektom i piscem Samuelom Beazleyjem, da će „unutar jednoga dana ulica Berners postati mjesto o kojem se najviše govori u čitavom Londonu.“ Hook je zatim napisao oko 4000 pisama u ime gospođe Tottenham, bogate udovice koja je živjela u kući broj 26 u toj ulici. Svako je pismo poslano nekom obrtniku, slugi ili stručnoj osobi zamoljenoj da 26. studenoga 1810. dođe u njezinu kuću.

Toga su dana u zoru na adresu stigla kola natovarena ugljenom. Slijedila je dostava namještaja, a zatim je stigao pogrebnik s lijesom. Nakon toga su stigle razne vrste hrane (uključujući vjenčanu tortu i 2500 pita od maline), likeri, glazbala (uključujući jedne orgulje) i cvijeće. Zatim su se pojavile osobe raznih zanimanja poput liječnika, zubara, pivara, frizera, krojača, dimnjačara, spremačica, svećenika itd. Naposljetku su došli i neki istaknuti uglednici poput nadbiskupa Canterburyja, londonskog gradonačelnika, guvernera Engleske banke i vojvode od Yorka.

Hook je sve to promatrao s nekoliko prijatelja koji su prethodno unajmili sobu u kući preko puta. Uskoro je nastao potpuni prometni kolaps zbog velikog broja razočaranih ljudi te njihovih vozila i dostavljenih predmeta, a svemu su se pridružili i mnogi znatiželjnici. Došlo je i do svađa i tučnjava. Policija je pokušala uvesti red, no metež je potrajao do kasnih večernjih sati. Iako su mnogi ovaj incident smatrali smiješnim, materijalna i novčana šteta bila je prilično velika. Mnogi su sumnjali na Hooka, ali nisu imali važeće dokaze. Hook je napustio grad tobože „radi zdravlja“, a svoju je prijevaru priznao tek 1836., i to indirektno, aluzijom u jednom od svojih romana.

Komentari