Priča o prekrasnom dvorcu koji je prepušten zubu vremena – dvorac Inkey

Podno Kalnika, na sjeveru Podravine, u malom selo pod imenom Rasinja, smjestio se dvorac Inkey. Izgrađen miješanim stilovima historicizma, jedan je od najljepših primjeraka dvoraca tog kraja. Obitelj Inkey u Hrvatskoj se pojavila u 18. stoljeću i zadržali su se na području Podravine sve do kraja Drugog svjetskog rata. Obitelj Inkey dvorac ima i u susjednoj Mađarskoj, udaljenoj tek sat vremena od Rasinje. Iako je dvorac u Rasinji već dosta propao, najavljena je obnova vrijedna nekoliko milijuna eura. Rasinja sama po sebi ima bogatu povijest, od viteza Templara i Sulejmana Veličanstvenog do obitelji Inkey de Pallin. 

Dolazak Inkeya

Prema članku „Stara rasinjska zdanja“ akademika Dragutina Feletara, dvorac je izgrađen sredinom 19.stoljeća. Nekada se sastojao od dvije velike zgrade koje je spajala još jedna manja. Južna, glavna, zgrada posjeduje neobarokne karakteristike. Dok se na istočnoj strani nalazi mala kula sa šiljastim krovom i rustikom.

Barunska obitelj Inkey de Pallin, vezano za posjed u Rasinji, prvi puta se spominje 1778. godine kada je bivši vlasnik založio svoje imanje Baltazaru Inkeyu. Dvorac je procvat doživio za vrijeme baruna Ferdinanda Inkeya, koji je održavao imanje i zajedno sa svojom suprugom širio svoje posjede u okolnim selima. Najpoznatiji član obitelji, bila je svakako mlada barunica Lily čija legenda živi i danas.  

Legenda o barunici Lily


Prema legendi mlada barunica bila je najljepša djevojka u Rasinji. Voljela je duge šetnje šumom i uz jezero. Jednom je doživjela nesreću, a spasio ju je seljak Matko. Kako to obično biva, njih dvoje su se zaljubili i tajno sastajali svake noći. Neki pričaju da je Lilyin otac, barun Ferdinand, ubio Matka a Lily zatočio u kulu dvorca. Lily je poludjela i ubila se, a njezin duh i danas luta Rasinjom.

Dvorac u 20. i 21. stoljeću

Nadalje, Feletar u svom članku navodi kako su Inkeyi, a i dvorac imali značajnu ulogu u komunističkom pokretu između dva rata te da su članovi obitelji Inkey pomagali partizanima. No, Inkeyi su početkom 1945. godine napustili dvorac i otišli iz Hrvatske. Kasnije su se tamo skupljali partizani, a od 1959. do 1994. bila je smještena osnovna škola, matični ured i zdravstvena ambulanta. Zbog nedovoljnog prostora i propadanja, škola je premještena na novo mjesto, a dvorac zatvoren.

Godine 2006., općina je prodala dvorac za 1,5 milijuna kuna građevinskoj tvrtki „Gratit“ koja je trebala obnoviti dvorac i od njega napraviti hotel. Tvrtka je otišla u stečaj, a dvorac je ostavljen propadanju. Konačno, prije dvije godine, 2019., dvorac je kupila Koprivničko – križevačka županija na javnoj dražbi za tek 400 000 kuna. Najavljeno je obnavljanje uz pomoć sredstava EU fondova, a nedugo je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek posjetila dvorac zajedno s Darkom Masnecem, pročelnikom za financije, proračun i javnu nabavu Koprivničko – križevačke županije i voditeljem projekta obnove. Hoće li dobiti sredstva i uspjeti u svojem naumu, preostaje nam čekati i vidjeti. A ako se ikada nađete na putu od Varaždina prema Koprivnici, svakako posjetite ovo zdanje.

Piše: Melita Ciler

Komentari