Prerano ugasla zvijezda: Mladoj pjevačici presudio je mahniti obožavatelj

Fotografija: YouTube screenshot

Christina Grimmie naoko je bila obična tinejdžerica. Djevojka krhke građe i toplog osmijeha, obožavala je životinje, crtanje, igranje video-igrica, čitanje stripova i druženje s prijateljicama. Bila je solidna učenica, a u susjedstvu su je znali kao ljubaznu i zrelu, premda ponešto povučenu curu. Odrasla je u složnoj katoličkoj obitelji u Marltonu, mirnom gradiću u američkoj saveznoj državi New Jersey, a u starijem bratu Marcusu gledala je zaštitnika ali i najboljeg prijatelja. Među njima nije bilo rivalstva tipičnog za braću i sestre, možda zato što su oboje morali rano sazrijeti i pronaći oslonac jedno u drugom.

Njihova majka Tina triput je vodila bitku s rakom dojke; unatoč zloslutnim prognozama liječnika, iz nje je sva tri puta uspjela izići kao pobjednica. Osim po životu u sjeni bolesti, Christina se još po nečemu razlikovala od većine vršnjakinja – po nevjerojatnu glazbenom talentu. Da je obdarena savršenim sluhom i anđeoskim glasom, otac Albert shvatio je prije njezina šestog rođendana, kad joj je poklonio dječji mikrofon. Klavir je počela svirati nedugo nakon što je krenula u osnovnu školu, zadivivši profesore brzinom kojom je svladala taj instrument, a kao petnaestogodišnjakinja počela je objavljivati kratke klipove na YouTubeu, u kojima je pjevala hitove omiljenih pop pjevača.

Unatoč povučenosti i skromnosti – ili baš zbog tih osobina – u rekordnom roku je osvojila srca konzumenata ove mrežne usluge. U samo dvije godine, stekla je preko milijun pretplatnika, nakon čega se odvažila i izdala EP “Find Me”. Početkom 2013. objavljuje debitantski studijski album “With Love”, koji joj donosi pohvale glazbenih znalaca, a godinu dana kasnije ulazi u finale talent-showa “The Voice” te postaje omanja zvijezda. Adam Levine, mentor u spomenutom natjecanju, ponudio joj je ugovor, a pod svoje krilo ju je htio uzeti i rapper Lil Wayne.

Godine 2016. objavljuje EP “Side A” te ostvaruje prvu glumačku ulogu, onu u romantičnoj komediji “The Matchbreaker”, a brata zapošljava kao menadžera. “Za tebe je samo nebo granica”, govorio joj je ponosni Marcus. Nažalost, Christina Grimmie nikada neće ostvariti svoj puni potencijal. Za nju neće biti željenog “Grammyja”, otvaranja utočišta za nezbrinute životinje, osnivanja vlastite obitelji… Na putu ostvarenja njenih snova ispriječio se problematični 27-godišnjak po imenu Kevin James Loibl. Putovi dvoje neznanaca, različitih koliko dvoje ljudi uopće to može biti, ukrstili su se kobna 10. lipnja 2016. godine, na dan kad su oboje umrli.

Loibl je odrastao u Orlandu, gradu u američkoj saveznoj državi Floridi, u disfunkcionalnoj obitelji. Majka, nasilna alkoholičarka, zlostavljala je njega i brata: obojicu je redovito mlatila tavom, a potonjem je jednom čak slomila ruku. Digla je ruku na sebe kad su njeni sinovi bili školarci, no život za braću nije postajao bolji. Otac se ubrzo oženio mladom ženom – dok ju je njegov brat prezirao, Kevin ju je iz dna duše mrzio. On, nekadašnja majčina žrtva, sve više se pretvarao u agresora.


Zbog njegova urlanja i fizičkih nasrtaja na maćehu (jednom joj je umalo otkinuo prste vratima), policija je redovito intervenirala na adresi Loiblovih. U školi su ga smatrali čudakom, pa nije stekao niti jednog prijatelja. Nakon mature, upisao je studij informatike, ali je odustao nakon prvog semestra. Bez cilja i perspektive, prepun kompleksa zbog svoga kržljavog fizikusa, preuranjene alopecije, debelih dioptrijskih naočala na nosu i činjenice da je debelo u dvadesetima još uvijek bio djevac, povlačio se sve dublje u izolaciju. Prozore svoga sobička, koji je je nalikovao svinjcu, obložio je aluminijskom folijim, hranio se pizzama i hamburgerima te povazdan igrao video-igrice. Očuh i maćeha puštali su ga na miru, govoreći jedno drugome kako je sreća da je barem prestao divljati po kući. U stvarnosti, oboje su se bojali mučaljiva mladog čovjeka praznog pogleda. Kad se, na pola radnog vremena, zaposlio u obližnjem dućanu, odahnuli su zbog činjenice da će barem povremeno izbivati iz kuće.

Zaposlenje nije imalo osobitog utjecaja na mladićev društveni život. Mušterije su se žalile na njegovu nesusretljivost, a kolege ga nisu pozivali na piće nakon posla, smatrajući ga, pogađate, čudakom. Tek jedan momak, godinu dana stariji, sažalio se nad Loiblom te bi povremeno s njim kratko porazgovarao. Upravo njemu Loibl je 2015. povjerio da se, prvi put u životu, zaljubio. Objekt njegove žudnje bila je pjevačica u usponu Christina Grimmie, na čiji je video slučajno nabasao besprizorno surfajući po bespućima interneta.
Iz dana u dan, postajao je sve opsjednujutiji njenim likom i djelom, a kad je čuo kako i ona obožava video-igrice, zaključio je da su srodne duše. S ciljem da je osvoji, počeo je mahnito vježbati. Izgubio je sedam kilograma, izbjelio zube, otišao na lasersko skidanje dioptrije i presađivanje kose.

Mjeseci su prolazili, a on je maštao o prvom susretu s “Najljepšom”, kako ju je zvao. Kad je otkrio da ova ima zakazan koncert u njegovu rodnom gradu, bio je izvan sebe od sreće… Sve dok, nekoliko dana kasnije, iz novina nije doznao da je ova počela hodati s naočitim glazbenikom Stephenom Rezzom. “Izdala me!”, sikćući je ispričao jedinom kolegi koji je razgovarao s njim, a ovaj se nije pokazao naročito uspješnim u objašnjavanju činjenice da te ne može izdati netko koga u životu nisi upoznao.

Na dan Christinina nastupa u “The Plaza Liveu” u Orlandu, Loibl se, umjesto s planiranim buketom crvenih ruža, u koncertnu dvoranu otputio s dva pištolja i lovačkim nožem naguranima u ruksak. Zbog kobnog propusta organizatora – detektori metala nisu bili postavljeni – bez problema je ušao u dvoranu naoružan do zuba.

Nešto iza 19 sati, Christina se, praćena skandiranjem obožavatelja, pojavila na pozornici. Uz podršku brata, koji ju je pratio na gitari, izvela je svoje najveće hitove, a oko 22 sata, kad je koncetr završen, povukla se u predvorje. Ondje je, strpljivo i s osmijehom, dijelila autograme obožavateljima.

Na kraju reda, stajao je mladić u kariranoj košulji, s povećim ruksakom na leđima. Trenutak prije nego što se približio Christini, opazio ga je njen brat. Bio mu je, kao što će kasnije reći, čudan – obilno se znojio a bio je znatno stariji od prosječnih Christininih obožavatelja, koji su mahom bili tinejdžeri. Marcus, koji je bio zadužen za prodaju majica s Christininim likom, nije mu pridavao veću pozornost… Dok nije bilo prekasno.

Kad se mladić – gnjevni i poremećeni Kevin Loibl – pojavio pred djevojkom za kojom je uzdisao duže od godinu dana, ona je raširila ruke da ga primi u zagrljaj, kako je običavala činiti sa svojim fanovima. U djeliću sekunde, Loibl je izvukao “Glock” iz ruksaka te ženu koju je navodno volio ustrijelio u prsa. Dok su se prostorijom prolamali vriskovi, Marcus Grimmie bespomoćno je gledao kako njegova sestrica pada na pod, obilno krvareći. Na trenutak se zaledio, da bi potom reagirao instinktivno: zaletio se na napadača i oborio ga na tlo. Dok su se hrvali, ovaj se uspio domoći drugog pištolja. Marcus je bio uvjeren da će ga manijak ubiti, no Loibl je okrenuo cijev prema vlastitoj sljepoočnici i povukao obarač. Ostao je na licu mjesta mrtav.

Christina je još uvijek bila živa, no puls joj je sve više slabio. Izdahnula je na putu u bolnicu, s tek navršene dvadeset dvije godine.

Vijest o smrti mlade pjevačice odjeknula je poput bombe. Na tisuće obožavatelja ostavljalo je cvijeće na mjestu njezine pogibije, a mediji su spekulirali o propustima osiguranja, kulturi oružja, neliječenim mentalnim bolestima… Daleko od svega toga, članovi obitelji Grimmie patili su u tišini. U Tini Grimmie, koja je toliko puta pobijedila opaku bolest, više nije bilo snage za nove borbe. Rak joj se vratio, a 2. rujna 1918. godine zauvijek je sklopila oči.

Piše: Lucija Kapural

Komentari