Preci strašnog T-Rexa bili su kržljavi “gušterčići”!

Ilustracija: YouTube screenshot

Tyrannosaurus rex, najveći mesožderni dinosaur koji je ikad nastanjivao naš planet, nedvojbeno je bio “kralj guštera” – baš kao što mu i samo ime sugerira. No, prije nego što je mrcina koja je bila dugačka oko trinaest metara te mogla doseći nevjerojatnu težinu do četrnaest tona uopće zakoračila tlom današnje Sjeverne Amerike, njeni preci baš i nisu živjeli kraljevski. Maleni, nespretnog držanja i brzih tankih nogu, prilagodili su se životu u sjeni većih, moćnijih mesoždera.

Fosil takva malenog tiranosaura, nedavno otkriven u Utahu, paleontolozima pomaže da popune prazninu od sedamdeset milijuna godina u usponu ovog kržljavka do vrhunskog predatora. Slikovito nazvan Moros intrepidus (“Glasnik propasti”), živio je prije otprilike devedeset šest milijuna godina, što ga čini najstarijom vrstom tiranosaura dosad otkrivenom u Sjevernoj Americi.

Paleontolozi vjeruju da je ovaj neveliki dinosaur, težak samo sedamdeset osam kilograma, veza između primitivnih tiranosaura srednje veličine iz razdoblja jure (prije oko stotinu pedeset milijuna godina) i dominantne vrste Tyrannosaurus rex iz krede (prije otprilike osamdeset milijuna godina).

“Rano u svojoj evoluciji, tiranosauri su živjeli u sjeni starijih i većih vrsta dinosaura, kao što su alosauri, koji su tada bili na vrhu hranidbenog lanca”, ispričala je paleontologinja Lindsay Zanno. “Dugo nije bilo jasnih odgovora na pitanje kada su tiranosauri postali vrhunski predatori, a sada znamo da im je trebalo manje od petnaest milijuna godina da zavladaju”.

Piše: Lucija Kapural


Komentari