Prastari zakon koji je još na snazi: U zgradi britanskog parlamenta zabranjeno je – umrijeti!

Britanci se mogu “pohvaliti” velikim brojem bizarnih zakona. Mnogi od njih su relikti prošlosti, koje je zakonodavac propustio izmijeniti. Naš favorit je sljedeći: u zgradi britanskog parlamenta zabranjeno je – umrijeti! Naime, spomenuta zgrada integralni je dio kraljevske palače, a po jednome starom zakonu, svatko tko izdahne unutar nje ima pravo na počasnu sahranu. Kad tamošnje osiguranje primijeti da je unutra netko bolestan, šmrcav, jedva se kreće, pada u nesvijest ili se hvata za srce, odmah ga šutne van kako slučajno ne bi odapeo gdje ne smije. U ovoj lijepoj zemlji također možete nagrabusiti ako marku s kraljičinim likom naopako nalijepite na pismo.

Loše vam se piše i u slučaju da ste rastreseni u trenutku kad zabacujete ribički štap. Naime, kraljevski ukaz br. 1324 kaže: glava svakog mrtvog kita nasukanog na britanskim obalama pripada kralju, a rep kraljici. To vrijedi i za svaku uhvaćenu jesetru. S druge strane, smuđa, šarana ili kečigu koji završe na vašoj udici slobodno možete zadržati. Kazna za neisporučivanje kita ili jesetre kraljevskoj obitelji jest paprena globa ili mjesec dana zatvora, kako vam već paše. Ako je, međutim, pristojno pitate (isključivo u pismenom obliku), kraljica vam možda odobri da jesetru prodate, preparirate ili skuhate u brudetu. Kad smo već kod riba, valja napomenuti da je stanovnicima Lyme Regisa u Dorsetu zabranjeno šamarati namjernike mrtvim jeguljama. Iako zakon sam po sebi zvuči umobolno, treba znati da ova praksa, poznata kao “conger-cuddling”, ima dugu tradiciju u regiji. Godine 2006., borci za prava životinja stali su na kraj zabavnoj igri, uvjerivši zakonodavca da ova ukazuje na nepoštovanje mrtvih životinja.

Spomenut ćemo još nekoliko zakona koji zvuče kao da su ih sastavljali članovi “Monty Pythona”: u Liverpoolu je zabranjeno pokazivanje grudi u javnosti svim ženama osim prodavačicama u dućanima s tropskim ribama; londonski gradski taksi ne smije prevoziti bijesne pse i leševe; u Škotskoj ne smijete odbiti stranca koji vam zakuca na vrata i ljubazno vas zamoli za korištenje nusprostorijama, a engleske trudnice malu nuždu smiju obaviti bilo gdje, pa čak i u – policijsku kacigu. Desert smo sačuvali za kraj: u Yorku je, unutar starih gradskih zidina, zakonom dozvoljeno ubiti Škota, ali samo ako je naoružan lukom i strijelom!

Piše: Lucija Kapural


Komentari