Povratak u prošlost: Ekscentrični milijarder želi izgraditi repliku “Titanica” i klonirati dinosaure!

Australski političar Clive Palmer, vlasnik jedne od najvećih rudarskih kompanija na svijetu, “težak” je gotovo tri milijarde dolara. S takvom lovom, čovjek može činiti što god mu puhne u glavu, a glavom ovoga korpulentnog 65-godišnjaka bogme pušu čudni vjetrovi. Da ne duljimo, u njegovim malim sivim stanicama rođene su neke od najbizarnijih i najgrandioznijih ideja otkad je svijeta i vijeka, a dio njih je uspio i realizirati.

Prije osam godina, drvljem i kamenjem se osuo na organizaciju “Greenpeace”, tvrdeći da njeno vodstvo, u dosluhu s CIA-om, pokušava uništiti australsku rudarsku industriju. Kako ga nitko nije shvaćao ozbiljno, pronašao je novi hobi – kloniranje dinosaura! Da, dobro ste pročitali. Palmer je, naime, mislio kako bi njegovo elitno odmaralište “Palmer Coolum Resort” dobilo na atraktivnosti kad bi u dvorištu, umjesto dosadnih mačaka, trčali brontosauri, triceratopsi, brahiosauri i ostale izumrle nemani. Kad su mu rekli da to neće ići, nije se puno živcirao: unajmio je tim znanstvenika koji su, samo za njega, kreirali preko stotinu robota-dinosaura. Uvidio je dodatnu prednost toga ingenioznog rješenja – roboti mu nisu jeli goste.

Naredni projekt bio je jednako ambiciozan i osebujan. U veljači 2013. godine, na tiskovnoj konferenciji u New Yorku, Palmer je najavio da će izgraditi vjernu repliku “Titanica”, najpoznatijeg plovila u povijesti, maštovito nazvanu “Titanic II.”. Putnici broda, najavio je, bit će odijeljeni po socijalnim klasama, baš kao na prekooceanskoj grdosiji koja je u travnju 1912. završila na dnu Atlantika, i bit će im zabranjeno da se međusobno druže. Moderni uređaji poput televizije i interneta, dodao je, neće biti dostupni, kako se ne bi narušila povijesna autentičnost. Brod je trebao zaploviti 2016. godine, od Southamptona do New Yorka – poput izvornog “Titanica” na svome prvom a ujedno i posljednjem putovanju – ali se to nije dogodilo. Projekt je odgođen za 2018. godinu, ali ni tad nije realiziran. Nadamo se da će “Titanic II.” kad-tad ipak zaploviti i da Palmeru neće pasti napamet da ga, autentičnosti radi, naposljetku potopi.

Piše: Lucija Kapural


Komentari