Najzagonetnija mjesta na svijetu

Presude hrvatskih sudova, sposobnost umirovljenika da prežive od prvog do prvog i karijera Maje Šuput uistinu su zagonetne pojave, no svijet je lopta šarena te je, kao takav, pun neobjašnjivih stvari. Za vas smo odabrali tri tajanstvena mjesta koja desetljećima golicaju maštu javnosti te pružaju plodno tlo za razvoj najmaštovitijih teorija zavjere!

Područje 51

Svaki teoretičar zavjere koji drži do sebe do u najsitnije je detalje “upućen” u tajne tzv. Područja 51, vojne baze smještene u pustinjskoj zabiti Nevade. Sve je počelo pedesetih godina prošlog stoljeća, kad su ondje testirani špijunski zrakoplovi U-2. Ta se priča očito nije činila dovoljno atraktivnom pa je u javnost prodrla puno uzbudljivija inačica o izvanzemaljcima koji su ondje zatočeni otkako se njihov leteći tanjur 1947. srušio u Roswellu u Novom Meksiku. Tijekom desetljeća, svako toliko bi kakav “ugledni znanstvenik”  ili “odlikovani vojnik”, dakako, inzistirajući na anonimnosti, progovorio o djelatnicima ozračenim toksičnim materijalima s Marsa, ispitivanju izvanzemaljske tehnologije i pokušaju rekreiranja iste, seciranju trupla malih zelenih (odnosni sivih, u nešto češćoj varijanti), izučavanju teleportacije, tajnom programu kodnog imena “Aurora”, tajnoj naddržavnoj organizaciji “Majestic 12″… Tajnost ove baze, čije je postojanje američka vlada dugo negirala, takvim je pričama dala dodatnu uvjerljivost. Što je prava istina? Pa, teško je reći. Mreža kamera pokriva svaki kutak baze, pa joj nitko neovlašten ne može ni “prismrditi”, a tek je nekolicina odabranih upućena u ono što se zbiva iza njene bodljikave ograde. Misterij po svoj prilici nema ama baš nikakve veze s posjetiteljima iz druge galaksije, već s dobrom starom američkom vojnom industrijom.

Racetrack Playa

Dolina smrti, tektonska depresija u Kaliforniji, svoj je ljupki naziv zaslužila kao trostruki rekorder – riječ je o najtoplijem, najsušem i najnižem mjestu u Sjevernoj Americi. Sunce ondje doslovce prži, a može proći i čitava godina da ne padne ni kap kiše. Puna kontrasta, svjetlucavih fatamorgana i surove ljepote, Dolina smrti doima se poput drugog planeta. Dakako, nenastanjena je – ta tko bi normalan živio u mjestima koja se zovu Mrtvačev prolaz, Kanjon suhih kostiju ili Pogrebne planine? Najzagonetnija pojava vezana je za dno isušenog jezera poznato pod nazivom Racetrack Playa, po kojem se, ničim izazvano, golemo kamenje samo pokreće – premda je riječ o posve ravnoj površini! Ovaj jedinstveni geološki fenomen ponavlja se svake tri, četiri godine: kamenje oštrih rubova ostavlja jasne tragove u pijesku, dok tragovi onoga oblog brzo nestaju. Što se, dovraga, tu događa? Znanstvenici pretpostavljaju da se kamenje kreće po pustinji zahvaljujući neobičnoj kombinaciji snažnih vjetrova, pješčanih pijavica i tornada te glatke površine tla.


Bermudski trokut

Brod “Mary Celeste” 1872. je godine bio je na putu prema Gibraltaru. Na odredište nikad nije stigao: mjesec dana nakon nestanka, pronađen je kako pluta Atlantikom. Brod je bio netaknut, jedra još razapeta, osobne stvari posade na broju, čak je čaj još bio u šalicama… Nedostajalo je samo jedno – putnici, od kojih nitko više nije viđen! Nikad se nije doznalo što se dogodilo, a priča o misteriju Bermudskog trokuta je rođena. Tim imenom naziva se prostor između Bermuda, Floride i otoka Portorika u Atlantskom oceanu, na kojem je zabilježen rekordan broj nestanaka brodova i aviona. Što se tu događa? Nagađanja su različita, od toga da je to mjesto iskrivljenja energetskih polja pa su navigacijski uređaji beskorisni, preko teorije o golfskoj struji koja, u kombinaciji s nepredvidivim vremenskim uvjetima, uzrokuje nestanke, pa sve do toga da su u nestanke uključeni izvanzemaljci – trokut navodno predstavlja portal kroz koji kozmički posjetitelji dolaze i odlaze kako bi otimali ljude i eksperimentirali na njima!

Piše: Lucija Kapural

Komentari