Povijest u čaši: Najodurniji napici koje je ljudski um ikad smislio!

Još od brončanog doba, alkohol je više ili manje vjeran pratilac ljudskog roda. U dobrom društvu, uz čašicu ili dvije, raspoloženje raste a nedaće poput pobune robova, epidemije kuge, invazije barbarskih naroda odnosno, u nešto novije vrijeme, lopovske vlasti, minusa na tekućem, dezinfekcije ruku dvjesto puta dnevno i straha od potresa padaju u zaborav, barem privremeno. Bilo da ste ležerni pivopija, snobovski vinopija, šminkerica s barem pet kišobrančića u koktelu ili “kronjo” kojem je važno samo da “udara” pa makar se radilo o acetonu, na dnu čašice naći ćete utjehu, koliko god varljivu. Ako vam je dosadilo vaše uobičajeno piće, vrijeme je za promjenu. Vjerovali ili ne, gotovo sve organsko može se fermentirati ili destilirati kako bi se dobio alkohol. Donosimo listu najneobičnijih pića koja je ljudski um ikad smislio. Ako imate hrabrosti da ih probate, uzdravlje!

Jessssste li za sssssslasnu zmijsssssku rakijicu?

Ako vas put nanese u Vijetnam, a imate snažan želudac, kušajte rakiju od zmija otrovnica! U pripremi ubojito snažnog pića od davnina se koriste različite gmizavice, najčešće kobre, a u bocu se, umjetničkog dojma radi, ubaci i nekoliko manjih zmijica, kornjača, ptica i insekata. Ne bojte se, nećete odapeti nakon prvog gutljaja – etanol u potpunosti neutralizira proteine zmijskog otrova. Rakija je gorka poput života striptizete na cracku i zaudara po mesu koje je mjesec dana bilo izloženo suncu, ali zato navodno liječi bolesti u rasponu od ćelavosti do impotencije. A ako ogladnite, ljubazni domaćini uz nju će vam servirati zmijski odrezak ili čips od oderane zmijske kože. A mi mislili da je tekila s crvom gadarija…

Piće za opasne mladiće


Život osuđenih ubojica, silovatelja, palikuća, oružanih pljačkaša i njihovih kolega koji gule dugogodišnje robije prilično je monoton, ako izuzmemo trenutke eventualnih bračnih posjeta ili naginjanja po sapun pri zajedničkom tuširanju. Ono što sumorne uzničke dane američkog kriminalca čini vedrijima jest pruno, kapljica koja udara jače od ljutog stražara. Kako je konzumacija alkohola u zatvorima najstrože zabranjena, kreativni momci s onu stranu zakona već desetljećima u tajnosti usavršavaju umijeće pripreme ovog napitka. U načelu, riječ je o vinu, mada okus više podsjeća na truli kupus u kojem je netko umro. Za njegovu pripremu bit će vam dovoljna plastična vreća, topla voda i nekoliko prokrijumčarenih ostataka hrane. Najčešći sastojci su kečap, šećer, voće te kruh, koji služi kao katalizator za fermentaciju. Uz ovaj bućkuriš (poznat i pod nazivima “juice”, “jump”, “raisin jack”, “brew”, “chalk”, “buck” i “hooch”), koji udara ravno u glavu, doživotna će vam proći dok trepnete okom! Dakako, uz konzumaciju pruna mogu se desiti omnje nezgode poput probadanja u zatvorskoj praonici ili pak epidemije botulizma, poput one u Kaliforniji 2004. i 2005. ili u Utahu i Arizoni 2012. godine (stručnjaci za njih krive krumpir korišten u proizvodnji pruna).

Sveti ispljuvak drevnih Inka

Chica, jedno od najstarijih alkoholnih pića na svijetu, vrsta je piva koje su Inke proizvodile i koristile u svetim obredima. I dan-danas nastaje na tradicionalan način: žene u zabačenim selima na Andama žvaču kukuruz, a potom ga, bljak, pljuju u posude s toplom vodom. Dobivena smjesa se ostavi da fermentira. Rezultat tog postupka je tekućina žuta i gusta poput gnoja, koja se poslužuje u izdubljenim bućama zvanim “pilche”. Okus je onakav kakav biste i očekivali od ispljuvka – odvratan.

Piše: Lucija Kapural

Komentari