Povijesni eponimi: Znate li po kome su nazvani amiši, begonije i papa-test?

Mnogo riječi svakodnevno koristimo, pojma nemajući da se radi o eponimima, odnosno općim imenicama nastalim od osobnog imena. Evo nekoliko primjera, u kojima su za vječnost sačuvana imena više-manje zaboravljenih povijesnih ličnosti:

Amiši – kršćanska sekta koja se u Americi sedamnaestog stoljeća odvojila od menonita, poznata po jednostavnom odijevanju i načinu života, protkanom prezirom prema suvremenim običajima i tehnologiji, nazvana je po svome osnivaču Jacobu Ammannu (1644. – 1730.), švicarskome menonitskom biskupu.

Silueta – po definiciji iz rječnika, silueta je jednobojan i plošan prikaz osobe ili predmeta, kod kojeg se vidi samo obris tamnog na svijetloj podlozi, ili obrnuto. U pravilu, riječ je o portretima iz profila. Ime je dobila Francuzu Étienneu de Silhouetteu (1709. – 1767.), ministru financija u vrijeme Ljudevita XV. Osim po mjerama štednje, Silhouette je zapamćen po obrisima portreta koje je izrađivao u slobodno vrijeme te, s velikim ponosom, izlagao u svome dvorcu. Prema drugom objašnjenju, upravo je zbog štednje preporučivao jednobojno slikanje umjesto skupih minijatura u bojama.

Begonija – biljnom rodu porodice begonija pripadaju zeljaste biljke i polugrmovi s lijepim, često šareno obojenim nesimetričnim listovima. Biljka je nazvana prema francuskom botaničaru Michelu Bégonu (1638. – 1710.). Radeći kao kraljevski opunomoćenik u Santo Domingu, proučavao je otočko bilje, a neke primjerke je donio u Francusku te pokazao kolegama. Begonija je dobila svoj naziv tek sedam desetljeća nakon botaničarove smrti, kad je stigla u Englesku.


Papa-test – žene redovito odlaze na ovu ginekološku pretragu, vjerojatno ne znajući da ju je izumio te joj ime podario Geṓrgios Papanikoláou (1883. – 1962.), američki citolog i patolog grčkog podrijetla. Godine 1943. opisao je metodu uzimanja brisa rodnice i grla maternice, poseban način njihova bojenja te citološko objašnjenje mikroskopskoga nalaza, tzv. papa-test. Dokazao je da se tim postupkom otkriva rak grla maternice u ranom stadiju, u kojem je još moguće izlječenje.

Bakelit – umjetna sintetska smola, dobivena kondenzacijom fenola i formaldehida, zbog dobrih izolacijskih i mehaničkih svojstava upotrebljava se u elektronici te za izradu najrazličitijih predmeta široke potrošnje. Ovaj polimerni materijal nazvan je po Leu Hendriku Baekelandu (1863. – 1944.), belgijsko-američkom kemičaru koji ga je 1907. izumio.

Mansarda – pod tim pojmom podrazumijevamo stambeni prostor ispod lomljena strmog krova, čiji je donji dio gotovo okomit te, u širem smislu, svaki stambeni prostor u potkrovlju. Nazvana je po francuskome klasicističkom graditelju Françoisu Mansartu (1598. – 1666), koji je razvio stil odmjerenih proporcija i mirnih fasada, harmonično raščlanjenih stupovima. Projektirao je dvorac Maisons-Laffitte, jedno od najljepših ostvarenja francuskoga graditeljstva XVII. stoljeća.

Piše: Lucija Kapural

Komentari