Povijesni eponimi, 9. dio: Mudri starac, svilena haljina i čovjek bez ruke

Mnogo riječi svakodnevno koristimo, pojma nemajući da se radi o eponimima, općim imenicama nastalim od osobnog imena. Evo nekoliko primjera, u kojima su sačuvana imena povijesnih ličnosti i mitoloških likova!

Nestor – riječ nestor, kojom označavamo časna, mudrog starca odnosno najstariju i najautoritativniju ličnost u nekoj znanstvenoj ili kulturni djelatnosti, mitološkog je podrijetla. U grčkoj mitologiji, Nestor je bio sin pilskog kralja Neleja. Kad mu je oca i jedanaestoricu braće pobio Heraklo, naslijedio je tron te se proslavio u borbi protiv kentaura, argonautskom pohodu i kalidonskom lovu. Nadalje, bio je najstariji i najmudriji u grčkoj vojsci koja je, predvođena Agamemnonom, krenula u Trojanski rat. Njegov blistav um u sukobima je bio dragocjen koliko i, primjerice, Ahilejevo junaštvo. Mitološka priča ima povijesnu jezgru, što su pokazala arheološka istraživanja tzv. Nestorove palače u Pilu.

Garibaldi – široka ženska bluza dugih rukava, garibaldi, nazvana je, dakako, po Giuseppeu Garibaldiju (1807. – 1882.), talijanskom revolucionaru (na slici!). Naime, ovaj komad odjeće skrojen je prema crvenim košuljama kakve su nosili pristaše ovog borca za jedinstvo i slobodu, vođe talijanskoga nacionalnog pokreta u devetnaestom stoljeću (“Risorgimento”). Garibaldi je osvojio Napulj i Siciliju, čime je omogućio ujedinjenje juga i sjevera zemlje. Kralj Viktor Emanuel II. za nagradu mu je ponudio titulu vojvode i maršala, no Garibaldi ju je glatko odbio, ostajući dosljedan svome patriotskom idealu.

Negus – topli napitak od vina (najčešće porta), tople vode i limunova soka, obilno zaslađen i aromatiziran, “posudio” je prezime Francisa Negusa (1670. – 1732.), engleskog pukovnika i političara. Legenda kaže da je ovaj ugledni zastupnik, u želji da prekine žestoku i bučnu parlamentarnu svađu između svojih Whigovaca i Torijevaca, predložio da se vino razrijedi toplom vodom i šećerom. Ideja je toliko zaintrigirala političare da su zaboravili na ono oko čega su se “zakrvili” te počeli raspravljati o komparativnim prednostima egzotičnog napitka. Zaključak rasprave? Koktel je “mljac-mljac” i, u čast svoga tvorca, zvat će se negus!

Raglan – ovaj naziv danas označava sve odjevne predmete s koso krojenim rukavima. Isprva se, međutim, koristio isključivo za kaput s takvim rukavima, bez šava na ramenima, kakav je nosio lord Fitzroy James Henry Somerset Raglan (1788. – 1855.), zapovjednik engleske vojske u Krimskom ratu. U vrijeme napoleonskih ratova, Raglan je bio tajnik vojvode od Wellingtona, a tijekom krvave bitke kod Waterlooa izgubio je ruku. Ako je vjerovati legendi, u trenutku kad je ostao bez ekstremiteta, i to desnog, bio je hladan kao špricer. Svojim vojnicima je, mirnim i uljudnim glasom, naredio da mu donesu izgubljenu desnicu, kako bi sačuvao prsten koji mu je darovala supruga!


Žoržet – fina, tanka, prozračna tkanina zrnate površine i difuznog sjaja, tvornički naborana, naziva se žoržetom. Ovisno o vrsti vlakana, razlikujemo svileni i vuneni žoržet te onaj umjetnog podrijetla, a svi se upotrebljavaju za izradu ženskih bluza, haljina i šalova. Tkanina nosi ime pariške modistice Georgette de la Plante, koje je dvadesetih godina prošlog stoljeća bilo sinonim za nenametljivu eleganciju i šik.

Piše: Lucija Kapural

Komentari