Povijesni eponimi, 8. dio: Tvorac jedne od najrazornijih pušaka u povijesti bio je pripadnik mormonske crkve!

Mnogo riječi svakodnevno koristimo, pojma nemajući da se radi o eponimima, općim imenicama nastalim od osobnog imena. Evo nekoliko primjera, u kojima su sačuvana imena povijesnih ličnosti, naroda i mjesta!

Brauning – prenosivu, zrakom hlađenu automatsku pušku nazivamo brauning, po njenom tvorcu Johnu Mosesu Browningu (1834. – 1754.). Bilo je to revolucionarno oružje koje je moglo ispaliti više od šest stotina metaka u minuti. Puška je u najširoj uporabi je bila u Drugome svjetskom ratu, a predstavljala je standardno naoružanje američke vojske sve do 1950. godine. Nije to bio jedini Browningov izum – ovaj gospodin blage naravi, pripadnik mormonske crkve, konstruirao je razne vrste strojopušaka i samokresa, kao i razorna streljiva koja su ubila više stotina tisuća ljudi. Mnoga njegova oružja još uvijek se koriste, primjerice, vojni pištolj M1911.

Otoman – riječ otoman, koju koristimo za vrstu istočnjačkoga mekanog ležaja bez naslona, dolazi iz arapskog izraza “uthman”, odnosno turske inačice “othman”. Prvotno se odnosila na sultana Osmana I. (1258. – 1326.), osnivača jednog od najmoćnijih carstava svih vremena: nazvano po njemu, vladalo je dijelom Europe, Azije i Afrike od četrnaestog do dvadesetog stoljeća.

Buger – riječ je o pejorativnom nazivu s više značenja. Moralan čovjek prišit će ga hulji ili prevarantu, loš učenik najčešćoj ocjeni koju dobiva, jednici, a oni zatucani homoseksualcima. Dolazi od imena Bugara, slavenskog naroda na Balkanu: njihovo ime, koje je u srednjolatinskom značilo i “heretik”, zbog bogumilstva se u 10. stoljeću raširilo Europom u pogrdnom značenju.

Penkala – Slavoljub Penkala (1871. – 1922.), hrvatski izumitelj poljskog podrijetla, 1906. godine u Zagrebu otvara tvornicu koja – prema njegovim patentima – počinje proizvoditi automatske mehaničke olovke i nalivpera. U kratkom vremenu, postala je jednim od najvećih svjetskih proizvođača pisaćega pribora, a mehanička olovka postigla je tržišni uspjeh u sedamdeset zemalja. Naziv “penkala” uvriježio se u govoru za pisaljku te vrste, a u nekim se zemljama koristi i danas. Penkala nije jedini Penkalin izum – između ostalog, ovaj je genijalac osmislio je termos-bocu, rotirajuću četkicu za zube, anodne baterije, lijek protiv reume, prašak za pranje rublja i sredstvo za uništavanje gamadi. Onako usput, izradio je nacrte turbinskoga kola i helikopterskoga rotora te patentirao lebdjelicu na zračnom jastuku, mnogo prije no što je prvi takav stroj izrađen.


Hangar – velika građevina za smještaj, održavanje, popravak ili proizvodnju letjelica, plovila, vozila ili teških strojeva nazvana je po Hangartu, mjestu u Pikardiji, koje pak dolazi od franačke riječi “haimgard”, što znači “ograda oko kuće”. Jedan od najvećih hangara u povijesti izgrađen je 2000. godine kraj Berlina, za smještaj dvaju zračnih brodova “CargoLifter” – njegova konstrukcija od čelika i platna zatvarala je prostor dugačak 363 m, širok 225 m, a visok 107 m! Taj divovski hangar danas je pretvoren u zabavni park.

Piše: Lucija Kapural

Komentari