Povijesni eponimi, 3. dio: Znate li zašto britanske policajce nazivaju “bobijima”?

Mnogo riječi svakodnevno koristimo, nesvjesni činjenice da se radi o eponimima – općim imenicama nastalim od osobnog imena. Evo nekoliko primjera, u kojima su sačuvana imena povijesnih ličnosti i mitoloških figura:

Areopag – u prenesenom značenju, ovaj se naziv danas koristi za svaki skup uglednika, no u antičkoj Ateni bio je rezerviran za tamošnje vrhovno sudište. Nazvano je po istoimenom brežuljku, koji je pak nazvan po bogu rata Aresu. Vijeće se sastojalo od doživotnih članova, arhonata kojima bi istekao rok službe, u najstarije doba isključivo plemića. Isprva je imalo svu vlast, da bi Drakon ograničio njegove ovlasti na čuvanje zakona, nadzor nad njihovim izvršavanjem i suđenje za ubojstvo. Zanimljivo, areopag je “sudio” i samim bogovima, uključujući onog po kojem je nazvan: Ares se našao na “optuženičkoj klupi” zbog ubojstva Posejdnonovog sina Halirotija!

Atlas – u današnje vrijeme atlasom nazivamo zbirku geografskih, astronomskih ili tematskih zemljovida sustavno sređenih u sadržajnu cjelinu, i to zahvaljujući činjenici da je kartograf Mercator na naslovnu stranicu svoje zbirke zemljovida, objavljene pred kraj 16. stoljeća, nacrtao lik Atlasa odnosno Atlanta. Riječ je o liku iz grčke mitologije, jednom od titana koji su, zbog pokušaja svrgavanja Zeusa, kažnjeni na način da su ostatak života morali držati nebeski svod na vlastitim ramenima.

Batist – fina, mekana i tanka tkanina koja se koristi za proizvodnju košulja, ženskog rublja, zastora i maramica, nazvana je po svome prvom proizvođaču Baptisteu od Cambraija, flandrijskom tkalcu lana iz 13. stoljeća, čije su ime engleski trgovci pogrešno pisali i izgovarali. U engleskom jeziku, ta je tkanina poznata i pod nazivom “cambric”, po imenu francuskoga grada Cambraija.

Bereta – ovaj naziv koristi se za različite vrste vatrenog oružja, a nastao je prema prezimenu talijanske obitelji Beretta. Priča započinje davne 1526. godine, kad je Bartolomeo Beretta iz Gardone izradio 185 cijevi za arkebuze, za što mu je plaćeno 296 dukata. Danas se tvornica “Beretta” smatra najstarijim industrijskim proizvođačem vatrenog oružja na svijetu. Od vremena gazde Bartolomea, izmijenilo se trinaest generacija, od kojih je svaka dala doprinos usavršavanju proizvoda tvrtke.


Bobi – neslužbeni nadimak za britanskog policajca, bobby, skraćenica je od imena Robert, a potječe od britanskog političara i ekonomista Roberta Peela (1788. – 1850.). Kao ministar unutarnjih poslova, 1829. je organizirao londonsku policiju, da bi kasnije, kao premijer, proveo financijske reforme: uveo je porez na dohodak (“income tax”) te, nakon katastrofalne gladi u Irskoj, ukinuo visoke zaštitne carine na uvoz žita (tzv. “Corn Laws”). Tim je zakonom započelo uvođenje slobodne trgovine u Velikoj Britaniji.

Piše: Lucija Kapural

Komentari