Potonulo groblje: Brodske olupine, nijemi svjedoci burne prošlosti

Tamo duboko, u svijetu hipnotičkog plavetnila i neprobojne tišine, snivaju gorostasi obrasli morskim travama – brodske olupine. Njihov tihi dom s vremena na vrijeme posjete rekreativni ronioci, možda ne sluteći da hrđa potopljenih brodova još čuva uspomene na slavnu prošlost. Evo nekoliko primjera:

Prvo japanski torpedo, pa vulkanska erupcija

U siječnju 1942., japanska podmornica torpedirala je američki naoružani teretnjak USAT Liberty. Nizozemski razarač pokušao ga je dovući do Balija, ali su oštećenja bila prevelika, pa je brod evakuiran a potom nasukan na obali zaljeva Tulamben, gdje će ležati do 1963. A tada, kao da su bogovi mora odlučili podariti još malo uzbuđenja usnuloj grdosiji, na obližnjoj planini došlo je do erupcije vulkana, koja je vratila brod u more. Svoje konačno odredište Liberty je pronašao trideset metara ispod površine, na sprudi crnog pijeska, gdje leži i danas. Olupina je u potpunosti prekrivena koraljima, a brojni otvori na brodu roniocima pružaju sjajnu priliku za istraživanje.

Brodsko zvono još zvoni

Posjeta olupini SS Thistlegorma je poput putovanja kroz vrijeme. Riječ je o brodu koji je uništen bombardiranjem, a tragovi razaranja jasno su vidljivi na njegovom trupu. U listopadu 1941., teretnjak se otisnuo na svoje posljednje putovanje, od Glasgowa prema Aleksandriji. Kretao se kao dio konvoja, prevozeći teret namijenjen egipatskoj željezničkoj kompaniji te savezničkim snagama smještenim u toj zemlji. A onda su se na horizontu pojavili njemački bombarderi… Olupinu će tek pedesetih godina pronaći Jacques Cousteau, te izvući s nje kapetanov sef i brodsko zvono. Ova ratna grobnica jedna je od omiljenih ronilačkih destinacija, a njena posebnost je u tome što se na brodu nalazi gotovo sav izvorni teret – kamioni, dijelovi lokomotive i topovi koji nikad nisu stigli na odredište.


Ronilački Mount Everest

Kada je 1951. porinuta u Genovi, Andrea Doria smatrana je najljepšim brodom na svijetu. Izgradnja je koštala tada rekordnih 30 milijuna dolara, a jednako toliko utrošeno je na uređenje interijera, koje su krasili kristalni lusteri, perzijski sagovi te djela najvećih umjetnika. Na posljednjem putovanju, brod je plovio prema New Yorku. Na šezdesetak nautičkih milja od otoka Nantucketa, krećući se u gustoj magli, sudario se s manjim linijskim brodom Stockholmom. Uslijedila je najveća akcija spašavanja ikad izvedena u mirnodopskim uvjetima. Od 1.200 putnika, život je izgubila 51 osoba. Nekoć raskošan brod danas je olupina koja počiva na muljevitu dnu, na dubini od 86 metara. Zbog golemih valova, snažnih podvodnih struja, hladnog mora, slabe vidljivosti i morskih pasa, istraživanje je iznimno opasno – potonulu ljepoticu nazivaju “ronilačkim Mount Everestom”.

Piše: Lucija Kapural

Komentari