Postoji drugi dio Hitlerove knjige Mein Kampf

Adolf Hitler je svojoj poznatoj knjizi Mein Kampf predstavio svoju militarističku, rasističku i antidemokratsku viziju svijeta, kao i planove za Njemačku. Iako se Hitler kasnije udaljio od svojega djela, nazvavši ga „fantazijama“ koje su napisane „iza rešetaka“, očito je da je tijekom boravka u zatvoru od 1923. do 1925. godine imao drugačije mišljenje.

Mein Kampf se u početku nije dobro prodavao, a Hitlerova nacistička stranka postigla je slabe rezultate na izborima 1928. godine. Hitler je tada bio uvjeren da razlog tomu leži u slabom razumijevanju publike za njegove ideje te je odlučio napisati nastavak svoje knjige u kojem bi dodatno razradio svoje ideje, prvenstveno one koje se tiču vanjske politike. Međutim, napravljena su samo dva rukopisa ove knjige, od kojih je samo jedan postao dostupan javnosti. Knjiga, dakle, nije objavljena ni uređivana u nacističkoj Njemačkoj pa je ostala zapamćena pod jednostavnim nazivom Druga knjiga (njem. Zweites Buch).

Godine 1935. Hitler je naredio da bude spremljena u sef koji se nalazio u skloništu gdje je ostala do kraja Drugoga svjetskoga rata. Neposredno nakon završetka rata rukopis je pronašao jedan američki časnik koji nije ni znao o čemu se radi. Zato je Druga knjiga ostala nepoznata sve do 1958., kada ju je pronašao jedan američki povjesničar tijekom pretraživanja nacističkih dokumenata koji su bili pohranjeni u Alexandriji, u američkoj saveznoj državi Virginiji. Prvi je put publicirana u Münchenu 1961. godine, a prvi legalni prijevod na engleski objavljen je tek 2003. godine (postoji i ilegalno objavljen prijevod iz 1962.).

Možda najznačajnija razlika između Mein Kampfa i Druge Knjige jest da potonja predstavlja SAD kao veliku dugoročnu prijetnju nacističkoj Njemačkoj, dok je u knjizi Mein Kampf prikazan kao korumpirana, dekadentna i rasno inferiorna državna tvorevina. Između ostalog, Hitler je smatrao da će oko 1980. izbiti konačan sukob za prevlast u svijetu. Na jednoj će strani biti Njemačka i Britansko Carstvo, a na drugoj SAD.


Komentari