Posljednja osoba s kojom se slikao John Lennon bio je – njegov ubojica

Iznenadna smrt slavnog pjevača i gitarista, bivšeg pripadnika Beatlesa Johna Lennona šokirala je nebrojene milijune ljudi diljem svijeta. Ubojstvo se dogodilo svega mjesec dana nakon što se vratio na glazbenu scenu s albumom Double Fantasy. Lennona je 8. prosinca 1980. ispred njegova prebivališta u New Yorku ustrijelio 25-godišnji zaštitar Mark David Chapman. Svjetsku je javnost još više iznenadio Chapmanov motiv – tvrdio je da je ubio Lennona samo zato što je želio postati slavan, a ubojica tako slavne osobe automatski i sam postaje slavnim. Chapman je već prije ubojstva zabilježen kao mentalno labilan, a kasnije mu je dijagnosticirana paranoidna shizofrenija. Neki tvrde da je Chapmana razljutila Lennonova izjava da su Beatlesi „popularniji od Isusa“ te da mu je to bio pravi motiv za ubojstvo.
Uskoro se u javnosti pojavila posljednja fotografija živog Lennona. Prikazuje scenu na kojoj naoko nije ništa neobično: Lennon daje autogram jednom obožavatelju, i to na omotu svojeg najnovijeg albuma. Fotografija je snimljena svega šest sati prije ubojstva, a obožavatelj na slici je upravo Mark David Chapman.
Autor fotografije je Lennonov prijatelj Paul Goresh, koji je Chapmana uslikao sasvim slučajno. Nakon snimanja, Lennon je sjeo u auto i otišao, a Chapman je stavio album s potpisom iza jedne obližnje stražarske kućice i svima prisutnima ukazao na to. Kada su ga upitali zašto to radi, odgovorio je: „Samo vam pokazujem gdje je. Kasnije ćete željeti znati gdje se nalazi.“ Nitko nije slutio značenje tih riječi. Lennon je ubijen te noći na gotovo istom mjestu gdje je posljednji put snimljen.

Piše: Boris Blažina

Komentari