Portret glazbenika u pet slika: Slavu je stekao izvodeći uloge izvorno napisane za – kastrate!

Nastupao je u najvećim opernim kućama i koncertnim dvoranama, od Bečke državne opere preko njujorškog Carnegie Halla do tokijskog Budokana, snimio tridesetak albuma klasične glazbe, surađivao s najuglednijim kazališnim redateljima i dirigentima današnjice te, zahvaljujući jedinstvenu glasu kao u eunuha, preoteo brojne uloge mezzosopranskim primadonama, pa ipak, u domovini, u kojoj već godinama ne živi, poznat je tek glazbenim znalcima. Kako bismo ispravili tu nepravdu, donosimo zanimljivosti iz života Maxa Emanuela Cenčića!

1. Rođen je 1976. godine u Zagrebu, u obitelji operne pjevačice Silvije Peurčar i dirigenta Maksimilijana Cenčića. “Nisam htio ići u vrtić, pa me tata, kako nije znao što bi sa mnom, vodio sa sobom na posao, u Hrvatsko narodno kazalište. Pratio sam sve probe i već kao mali postao ‘fantom opere'”m ispričao je jednom Cenčić. Prvi javni nastup imao je kao šestogodišnjak, pa su ga mediji proglasili čudom od djeteta.

2. Kao desetogodišnjak, postao je solist Bečkih dječaka, najpoznatijeg zbora na svijetu, nakon čega se ostatak obitelji za njim preselio u Austriju. “U to vrijeme kod nas nije bilo glazbenih škola za mlađu djecu u kojima bi se učilo zborno pjevanje. Osim toga, u školi su mi pravili skandale jer sam zbog nastupa i turneja često izostajao s nastave. Sreća mi se nasmiješila na festivalu u Rogaškoj Slatini, gdje je moj nastup gledao austrijski profesor Josef Wolfgang Ziegler, nekadašnji dirigent Bečkih dječaka. Tako je sve počelo… Nakon uspješne audicije u Beču, dopustili su mi upis na godinu dana, jer su htjeli vidjeti hoću li uspjeti naučiti njemački jezik i svladati gradivo. To sam s lakoćom obavio, nakon čega sam postao punopravni član”, prisjeća se. O skandalu koji je prije nekoliko godina potresao glazbeni svijet, onome o seksualnim zlostavljanjima članova slavnog zbora, kaže da se njemu takvo što nije dogodilo. “Mene su u školi ‘samo’ tukli kao vola u kupusu”, komentirao je ovu mučnu aferu.

3. Školovanje je nastavio u Downsideu, jednoj od najstarijih benediktinskih katoličkih škola u Engleskoj, da bi potom diplomirao na američkom Sveučilištu Michigan.

4. Cenčićeva karijera imala je neobičan put: bio je dječački sopran, nakon mutiranja muški sopran, a danas je, razvivši glas posebnom tehnikom, jedan od najpoznatijih kontratenora u svijetu. Slavu je stekao izvodeći baroknu glazbu, ponajprije uloge koje su izvorno bile napisane za kastrate.


5. Tvrdi da mu je svaki nastup podjednako važan. “Uvijek dajem sve od sebe, pjevao u kadi, skromnoj crkvici ili pak sceni Metropolitana. Mislim da me takav pristup doveo tu gdje jesam”, ispričao je. Podjednaki perfekcionizam iskazuje njegova sestra Lana, ugledna jazz glazbenica.

Piše: Lucija Kapural

Komentari