Portret državnika u mladosti: Vladimir Putin u pet slika

Mišljenja o Vladimiru Putinu podijeljena su. Čovjeka koji je podigao zemlju iz pepela, kako politički tako i ekonomski, te se obračunao sa samovoljom ruskih oligarha istodobno su optuživali za gušenje slobode tiska, likvidacije političkih oponenata i ostale tiranske poteze. Premda je njegov rad izložen oku javnosti, Putinova ličnost do danas je ostala obavijena velom misterije. Radi li se doista o Supermanu koji gol do pasa jaše po sibirskim tajgama i vozi MIG-29 ili je sve to obmana propagandne mašinerije? Je li bivši agent KGB-a, kojeg bliski suradnici zovu “carem”, doista bogatiji od Billa Gatesa? Je li konzervativan, kao što tvrdi, ili je bivšu suprugu varao gdje god je stigao, kao što tvrde tabloidi? Evo nekoliko zanimljivosti iz mladosti ruskog državnika!

1. Roditelji Vladimira Vladimiroviča Putina teško da su mogli zamisliti kako će njihov mezimac jednog dana preuzeti kormilo zemlje. Otkad su se, kao 17-godišnjaci, vjenčali, za tvorničku radnicu Mariju Ivanovnu Šelomovu i mornara Vladimira Spiridonoviča Putina život se svodio na puku borbu za preživljavanje. Jedva su spajali kraj s krajem, a dvojicu sinova bili su prisiljeni pokopati: Viktor, boležljivo djetešce, umro je nekoliko dana nakon rođenja; Alberta je pak odnijela difterija za vrijeme njemačke opsade Lenjingrada. Da joj nije pomogao brat, ni Marija Ivanovna ne bi preživjela te dane. Kad je od gladi izgubila svijest, njeni bližnji mislili su da je mrtva. Stavljena je na pogrebna kola, zajedno s gomilom leševa, a kad su je već odvozili prema vječnom počivalištu, njen brat začuo je tihi jauk te naredio da joj provjere puls! Otac budućega ruskog predsjednika za to se vrijeme borio protiv nacista. Sa bojišnice se vratio slomljene psihe i s nogama oštećenim od gelera, zbog čega je doživotno šepao.

2. Vladimiru Vladimiroviču, koji je na svijet došao 1952. godine u Lenjingradu (današnji Sankt Peterburg), roditelji nisu mnogo pričali o strašnim danima okupacije, a mali Volođa, kako su mu tepali, nije bio svjestan teškoća poslijeratnog života. Putinovi su živjeli na petom katu oronule zgrade bez lifta, u stanu koji su dijelili s još dvije obitelji. Koristili su zajedničku kuhinju i zahod, a kupaonicu nisu imali, baš kao ni toplu vodu, pa su jednom tjedno išli u obližnju saunu. O odnosu njegovih roditelja ne zna se mnogo. Prema nekim izvorima, pater familias se više volio družiti s čašicom nego s boljom polovicom. Ono što je poznato jest da je bio pripadnik NKVD-a, prethodnice KGB-a, komunist bez mrlje i militantni ateist, dok je njegova supruga bila iznimno pobožna. Premda u kući nije smjela držati pravoslavne ikone, budući da je vlada u to vrijeme proganjala vjernike, krišom je krstila sina i s vremena na vrijeme ga vodila u crkvu.

3. Kao školarac, bio je, kažu, izrazito hiperaktivan. Na satu se vrpoljio, jedva čekajući da se ode igrati s prijateljima, a zbog problema s disciplinom bio je jedan od rijetkih u razredu koji nisu primljeni u pionire! Sve se promijenilo kad je odušak našao u sportu. Prvo je počeo trenirati boks, da bi se, dobivši ‘po nosu’ od znatno krupnijeg sparing-partnera, prebacio na džudo. Pod budnom paskom trenera Anatolija Rahlina, postao je čak šampion Lenjingrada!


4. Nakon što je u kinu pogledao film “Mač i štit,” triler o ruskim obavještajcima koji se infiltriraju u SS-ov štab u Berlinu, prijatelju iz razreda je navodno rekao: “Odlučio sam postati špijun!”. Ovaj se na to samo posprdno nasmiješio, ali Vladimir je bio smrtno ozbiljan. Nekoliko dana prije šesnaestog rođendana, zaputio se do sjedišta KGB-a, s nadom da će dobiti posao. Obilazio je oko zgrade kao mačka oko vruće kaše, nervozno lomeći ruke. Tek nakon što je napravio tri kruga, ohrabrio se prići dežurnom oficiru. “Što moram napraviti da postanem agent KGB-a?”, pitao je čovjeka. Primijetivši odlučnost u mladićevim očima, ovaj mu je, umjesto da ga otpravi, savjetovao da prvo dobije fakultetsku diplomu. Poslušao je savjet! Postao je ponosni student Lenjingradskog državnog sveučilišta, odsjek međunarodno pravo. Tijekom studija, pridružio se Komunističkoj partiji te se zbližio s mladim asistentom Anatolijem Sobčakom, koji mu je predavao poslovno pravo. Obje činjenice pokazat će se presudnima za njegovu buduću karijeru.

5. Tijekom studija, pristupio je Institutu za vojnu obuku. Uz to je zarađivao džeparac sijekući šume na sjeveru zemlje te putovao na sportska natjecanja po cijelom Sovjetskom savezu. U Moldaviji, gdje se pripremao za Spartakijadu, doživio je udarac od kojeg se nikada nije oporavio. Imenjak i bliski prijatelj Vladimir Čerjomuškin, koji se džudom počeo baviti upravo na njegovu inicijativu, tijekom borbe je nespretno pao i slomio vrat. Nakon desetak dana, preminuo je u bolničkom krevetu. Putin, poznat po sposobnosti kontrole osjećaja, tijekom sprovoda je zadržao kameno lice. Kad je ostao nasamo s pokojnikovom obitelji, slomio se: gorko je zajecao grleći Čerjomuškinovu majku.

Piše: Lucija Kapural

Komentari