Popularni pogrdni nazivi za sudionike Prvog i Drugog svjetskog rata

Svi narodi i vojske imali su pogrdne nazive za ostale sudionike Prvog, a kasnije i Drugog svjetskog rata. Sudionici su bili uglavnom isti, pa su se i nazivi ponovili. Čak su i narodi na istoj političkoj strani imali pogrdne nazive za svoje saveznike.

Tako su Britanci, primjerice, svoje saveznike Amerikance nazivali Yanks. Taj je naziv zabilježen još u doba naseljavanja Sjeverne Amerike, kad su Britanci pogrdno nazivali nizozemske koloniste Janke prema nadimku od nizozemskog imena Jan. Kao što ime Mujo u Hrvatskoj predstavlja Bosance, tako je Janke predstavljao Nizozemce. Nakon nekog vremena, a pogotovo nakon Američkog građanskog rata, Britanci su sve stanovnike SAD-a počeli tako nazivati. Način pisanja se s vremenom mijenjao i nastala je riječ Yanks.

I Britanci su zaradili svoj pogrdni naziv. To je bio Limeys i odnosi se na – limunadu. Naime, krajem 18. stoljeća škotski liječnik James Lind proveo je prvo kliničko istraživanje na svijetu kako bi poboljšao uvjete života na brodovima. Mornari su često obolijevali od skorbuta, odnosno nedostatka vitamina C, zbog loše prehrane tijekom dugih putovanja. Osim depresije i nedostatka energije skorbut uzrokuje stvaranje otvorenih rana i ispadanje zubi te u težim slučajevima smrt. James Lind prvi je uvidio kako citrusi mogu smanjiti pojavu skorbuta. Stoga su Britanci uveli limunadu kao obvezni napitak za svoje mornare. Tako su mnogi narodi počeli nazivati Britance Limeys.

Nijemci su također dobili nekoliko nadimaka od svojih neprijatelja: Fritz, Jerries Krauts. Britanci su ih uglavnom nazivali Fritz, što je skraćeno od Friedrich i jedno je od vrlo čestih njemačkih muških imena. Bilo je popularno i u Prvom i Drugom svjetskom ratu. Mnogo popularniji pogrdni naziv u Drugom svjetskom ratu bio je Krauts. Naime, Sauerkraut je kiseli kupus i jedno od najpoznatijih njemačkih jela. Kiseljenje povrća bio je čest postupak konzerviranja hrane prije moderne tehnologije. Čitave zime narodi srednje Europe jeli su kiseli kupus. Amerikanci su se uvjerili u njemačke prehrambene navike tek tad, ali Jules Verne u djelu Petsto Beguminih milijuna iz 1879. opisuje zlog njemačkog industrijalca Schultzea kako pohlepno jede kiseli kupus.

Naziv Jerry za Nijemca pojavio se još u Prvom svjetskom ratu i ima možda najneobičnije podrijetlo, a postao je vrlo popularan među britanskim vojnicima u Drugom svjetskom ratu. Nijemci su 1916. počeli proizvoditi čelične kacige koje su Britance svojim oblikom podsjećale na noćne posude, a njih su Britanci nazivali jeroboam. Tako je nastao još jedan popularan pogrdni naziv – Jerry.


Francuze su, pak, nazvali po životinji koja je obitavala u regiji La Grenouillère, blizu Pariza. U močvarnim nizinskim područjima obitavale su brojne žabe. Francuzi su postali poznati kao Frogs, odnosno Žabari. Poznate francuske novine Le Figaro ovako su objasnile poveznicu između žaba i Francuza. U 18. stoljeću u regiji La Grenouillère radilo je mnogo žena koje su prale odjeću za bogataše. Ljude iz okolice Pariza, neuke seljake i naivne dobričine, plemstvo je nazivalo Žabarima, a uskoro se naziv odnosio na sve Parižane budući da su tijekom Francuske revolucije niži slojevi društva došli na vlast. Nakon što je plemstvo pobjeglo u Englesku, proširilo je naziv Žabari. Revolucija je završila, ali je naziv ostao.

Piše: Marsela Alić

Komentari