Ponuda koja se ne odbija: Mafijaši iz klana Josepha Colomba bili su savjetnici na snimanju najpoznatijega kriminalističkog filma u povijesti!

Prošlo je gotovo pola stoljeća otkako je Francis Ford Coppola ekranizirao roman Marija Puza, a “Kum” još uvijek nije izgubio ništa od svoje celuloidne čarolije. Nagrađen s tri “Oscara”, vječno u vrhu lista najboljih filmova svih vremena, redefinirao je žanr kriminalističkog filma i iznjedrio neke od najnezaboravnijih filmskih citata. Za vas smo pripremili ponudu koja se ne odbija – zanimljivosti o kultnom remek-djelu sedme umjetnosti!

1. Stručnjaci za specijalne efekte imali su pune ruke posla oko scene umorstva korumpirana policijskog kapetana McCluskeya. Prvo je izrađeno lažno čelo, koje je smješteno na vrh glave glumca Sterlinga Haydena, a silikonska masa je potom napunjena lažnom krvlju i mljevenim mesom. Potonje je “glumilo” prosuti mozak.

2. Broj žrtava u prvom dijelu trilogije – osamnaest, uključujući konja (da, govorimo o kultnoj, šokantnoj sceni s odrezanom glavom zlosretnog neparnoprstaša -pravoj, ne protetičkoj – zbog koje su se udruge za prava životinja svojedobno digle su se na zadnje noge!)

3. Za ulogu Michaela Corleonea, jednog od najupečatljivijih negativaca u filmskoj povijesti (ili tragičnih heroja, ovisno o vašoj perspektivi), Al Pacino je dvaput nominiran za Oscara. Zanimljivo, glumčeva baka i djed po majčinoj strani emigrirali su u Ameriku iz sicilijanskoga gradića – Corleonea!


4. Tradicionalni sicilijanski šešir kakav, primjerice, nose Michaelovi tjelohranitelji na talijanskom se jeziku zove – coppola!

5. Čak šezdeset i jedna scena u prvom dijelu trilogije uključuje hranu ili ljude koji je konzumiraju. Istaknuto mjesto pripada narančama, koje u čitavoj trilogiji imaju simboličnu funkciju: nakon njihovog prikazivanja, slijedi važna scena povezana sa smrću. Primjerice, don Vito Corleone kupuje ovo voće netom prije nego što biva upucan; Sonny prolazi pokraj jumbo-plakata koji reklamira naranče s Floride prije nego što je ubijen na naplatnim kućicama; naranče se nalaze na stolu na sastanku mafijaških šefova (posebno ispred onih koji će biti smaknuti); Michael jede naranču dok razgovara s Hagenom o umorstvima ostalih mafijaških šefova; prije nego što će umrijeti, don Vito Corleone stavlja koru naranče u usta kako bi se našalio s unukom…

6. Diane Keaton je ulogu Kay Adams velikim dijelom temeljila na ličnosti Coppoline supruge Eleanor, s kojom je postala bliska prijateljica.

7. Ako je vjerovati Mariju Puzu, lik Johnnyja Fontanea nije temeljen na Franku Sinatri, kao što su svi mislili. Mislio je to i sam SInatra: kad je sreo Puza u restoranu, izvrijeđao ga je na pasja kola i zaprijetio da će mu polomiti noge. Nakon tog incidenta, neke od scena koje uključuju Fontaneov lik izbačene su iz scenarija.

8. Mafijaški boss Joseph Colombo  (1923. – 1978.) i njegova organizacija “Talijansko-američka liga za zaštitu građanskih prava” vodili su ogorčenu kampanju s ciljem sprečavanja snimanja filma. Šef “Paramounta” Robert Evans ispričao je da su ga Colombovi ljudi učestalo nazivali na kućni broj te prijetili njemu i njegovoj obitelji. Producent Albert Ruddy sastao se s Colombom, koji je zahtijevao da se pojam “mafija” izbaci iz scenarija. Ruddy ne samo da je pristao na to (posao mu nije bio velik, budući da se sporna riječ spominjala samo jednom!), nego je angažirao članove “Lige” (čitaj: mafijaše) kao statiste i savjetnike na snimanju!

Piše: Lucija Kapural

Komentari