Pogani jezik Winstona Churchilla

Deset godina prije svoje smrti, rekao je kako će preminuti na isti dan kao svoj otac, i nije se prevario. Njegov posljednji trijumf bio je upravo njegov sprovod. Nepregledno mnoštvo nosilo je crne trake oko ruku, u znak počasti, a na posljednji ispraćaj čak je došla kraljica Elizabeta II., prekršivši protokol koji nalaže da članovi kraljevske obitelji mogu odlaziti samo na sprovode drugim članovima kraljevske obitelji. Govorimo, dakako, o kontroverznom državniku Winstonu Churchillu, čovjeku o kojem je ostalo više anegdota nego o bilo kojem povijesnom velikanu.

Osobito zabavne su one koje se tiču njegova poganog jezika, u kombinaciji s britkošću i smislom za humor. Kad je trebalo kome “spustiti”, britanski državnik ponašao se poput pit bulla, pasmine na koju je, uzgred rečeno, fizički podsjećao: napadao je brzo, oštro i ciljao na “vrat”. Kad bi ga tkogod omeo dok je uživao u viskiju i cigarama, drzniku bi poslao nekog od posilnih s nimalo suptilnom porukom: “Premijer obavlja veliku nuždu i poručuje Vam da se može baviti samo jednim s*anjem u isto vrijeme”, na što bi se oni koji su narušavali njegov mir posramljeno povukli. Ni prema okrunjenim glavama nije pokazivao osobitu uljudnost. Primjerice, kad mu je rečeno da ne smije piti na večeri kod saudijskog kralja, zbog njegovih vjerskih uvjerenja, zlobno se nacerio te rekao: “Mislim da imamo problem. Znate, MOJA vjera propisuje sveti ritual pušenja cigara i pijenje alkohola prije, poslije te, ako je potrebno, tijekom svih obroka”.

Osobito zloban bio je prema političarki Bessie Braddock, neuglednoj ženi koja se rado izdavala za moralnu vertikalu. Nije se sprdao s njom samo iza njenih leđa: dobio je priliku i u lice joj “strusiti” svoje mišljenje. Prema svjedočenju Churchillova tjelohranitelja, Braddock ga je jednom prigodom napala riječima: “Winstone, vi ste pijani… Štoviše, pijani ste kao zemlja!” Ovaj joj je na to odvratio: “Bessie, vi ste ružni… Štoviše, ružni ste kao grob. Razlika između nas dvoje, draga, je u sljedećem – ja ću sutra biti trijezan, a vi ćete i dalje biti ružni”. Solidno je “počastio” i omraženu parlamentarnu zastupnicu Nancy Astor. Dvojac se često svađao u javnosti, a jednom takvom prilikom Astor je odbrusila Churchillu: “Da ste moj muž, stavila bih Vam otrov u jutarnju kavu!” Za odgovor mu je bilo potrebno manje od sekunde: “Da ste moja supruga, ja bih je i popio!”

Piše: Lucija Kapural


Komentari