Počinitelj i motiv nepoznati: Puno desetljeće, uspješnog ugostitelja netko je zvao na telefon i prijetio mu smrću!

Scenu u kojoj nepoznati manijak telefonskim putem maltretira žrtvu (u pravilu lakoumnu plavušu), da bi sirotica potom zaključila kako su pozivi upućeni iz njezina vlastitog doma te završila izbodena, gledali smo u barem desetak filmova strave. Jezivi i neobjašnjivi pozivi događaju se, međutim, i u stvarnosti. U slučaju Bashira Kouchacjija, takvi pozivi trajali su – puno desetljeće! Sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, ovaj ugostitelj napustio je rodni Libanon te sreću potražio u Americi. Sposoban i radišan, u Washingtonu je otvorio marokanski restoran koji je vrlo uspješno poslovao. Njegova noćna mora počela je naoko običnog dana, u ljeto 1985. godine. Nepoznat netko telefonirao je u restoran i tražio vlasnika. Kad je Kouchacji podigao slušalicu, glas koji mu nije zvučao poznato zasuo ga je pogrdama. Ugostitelj, koji u novoj domovini nije imao neprijatelja, pomislio je kako se radi o neslanoj šali te se vratio poslu. Pozivi su se, međutim, nastavili… I postajali sve jeziviji.

Užasnut, Kouchacji je tijekom narednih deset godina slušao sablastan glas koji mu je prijetio smrću, u detalje opisujući kakvim će ga mukama podvrgnuti prije nego što ga ubije. Osim u restoranu, pozive je počeo primati i kod kuće, nekad i po petnaest puta dnevno. Njegovo osoblje bilo je prestrašeno: premda su ga smatrali dobrim šefom, radnici su jedan za drugim davali otkaze. Kako bi pobjegao od upornog progonitelja, Kouchacji je otputovao na dvotjedni odmor kod sestre u Philadelphiju. Već prve večeri, dok su sjedili za obiteljskim stolom, oglasio se telefon. “Za tebe je!” pružila mu je sestra slušalicu. “Zar si mislio da možeš pobjeći?” pitao je mučitelj nesretnog Bashira, koji je prestravljen ispustio slušalicu iz ruke.

Čim se vratio s puta, potražio je pomoć policije. Stvari su tada postale još čudnije. Istraga je, naime, pokazala da pozivi stižu s različitih govornica u zemlji, takvom učestalošću da je bilo posve sigurno kako to radi nekoliko osoba. Pozivi su početkom devedesetih počeli jenjavati, da bi 1995. posve prestali. Nikada nije utvrđeno tko je stajao iza njih ni koji su mu bili motivi.

Piše: Lucija Kapural


Komentari