Pobuna u Stonewall Innu: Dan kad je gay zajednica pokazala zube represivnom aparatu

Kad bismo trebali odrediti datum početka pokreta za prava seksualnih manjina, odabir bi pao na 28. lipnja 1969. godine: toga dana, prvi put u povijesti, homoseksualci su se masovno suprotstavili policijskoj represiji.

Dogodilo se to u ranim jutarnjim satima: časnici Odjela za javni moral, bezobzirno odgurujući mlade ljude željne zabave, upali su u “Stonewall Inn” u njujorškoj četvrti Greenwich Village. U vrijeme kad je homoseksualnost smatrana mentalnim poremećajem, ofucani klub u kojem su se ranije okupljali mafijaši slovio je za utočište svih onih koji su prakticirali istospolnu ljubav. U očima snaga reda i zakona, ti ljudi su, osim erotske preferencije, bili “pogrešne” boje kože – posjetitelji kluba pretežno su bili crnci. Policija je u raciju krenula pod izgovorom kršenja zakona o točenju alkohola, no svima je bilo kristalno jasno tko je bio zbiljska meta. Nesretne mladiće i djevojke dugačkim su palicama naguravali kao stoku u tor, časteći ih biranim uvredama, mnoge od njih su podvrgnuli grubom pretresu, a oni koji bi se usudili makar zucnuti shvatili bi da ruka zakona nije samo duga nego i teška. Pripadnici gay zajednice itekako su bili naviknuti na policijsku grubost, a najmudrija strategija u takvim trenucima bila je pognuti glavu i čekati da oluja prođe. Ovaj put se, međutim, dogodilo nešto neobično: slabići, kako su ih muškarci u uniformama nazivali, odlučili su uzvratiti udarac… I to jako.

Sukob s policijom, u kojem je bilo na desetke razbijenih glava, doveo je do višednevnih nemira između gay zajednice i policije te je ušao u povijest kao glavni katalizator modernog pokreta homoseksualaca u SAD-u. U narednih nekoliko mjeseci, aktivisti širom zemlje osnivali su organizacije koje su se borile za “oslobođenje homoseksualaca”, a iste su uskoro počele nicati po cijelom svijetu. Na prvu godišnjicu ustanka, u New Yorku je održana prva gay parada, a taj dan je, po ulici u kojoj se Stonewall Inn i danas nalazi, prozvan “Christopher Street Liberation Day”.

Piše: Lucija Kapural


Komentari