Pionir gonzo novinarstva nakon smrti je ispaljen iz topa!

“Nipošto ne želim reklamirati alkohol, drogu, nasilje ili ludilo, ali je ta kombinacija u mome životu bila dobitna”, riječi su pisca Huntera S. Thompsona, ikone kontrakulturnog pokreta. Godine 1971. objavljuje roman “Strah i prezir u Las Vegasu”, najpoznatiji uradak karijere i ponajbolji primjer gonzo novinarstva. U njemu je opisao putovanje u Las Vegas, kamo je, u društvu odvjetnika Oscara Acoste, poslan kako bi napravio izvještaj o pustinjskoj moto-utrci. Novinarski zadatak pretvorio se u psihodeličnu odiseju Raoula Dukea (Thompsonov alter-ego) i Dr. Gonza (Acosta) u potrazi za američkim snom. Na put nisu krenuli praznih ruku. “Imali smo dvije vrećice trave, sedamdeset pet kuglica meskalina, pet kartončića natopljenih LSD-om, soljenku dopola punu kokaina te čitavu galaksiju šarenih tableta za dizanje, spuštanje, vrištanje i smijanje. Zatim pola litre tekile, litru ruma, gajbu Budweisera i pola litre čistog etera”, opisao je putovanje američkim pustarama.

Zbog neograničene konzumacije psihodeličnih droga, halucinacije poput one da “letiš po sobi poput ping-pong loptice” ili “vidiš pokojnu baku kako ti gmiže po nozi držeći nož u zubima” za pisca su bile uobičajena pojava. Ako tome dodamo prijeku narav i ljubav prema vatrenom oružju, prava je sreća da nije odabran na funkciju šerifa okruga Pitkin u Coloradu (u kampanji se, između ostalog, zalagao za legalizaciju droga, zabranu izgradnje visokih objekata koji bi zaklanjali pogled na planine te postavljanje stupa srama ispred šerifova ureda, na koji bi se stavljali nepošteni dileri!).

S obzirom na to kako je živio, dugo je poživio: dolinu suza i LSD-a napustio je u dobi od šezdeset sedam godina, ispalivši si metak u glavu. U oproštajnom pismu je kao razloge koji su ga nagnali na taj čin naveo “starost i nedostatak zabave”. U skladu s Thompsonovim željama, njegov pepeo ispaljen je iz topa koji je sam dizajnirao, uz glazbu Boba Dylana. Top je bio smješten na pedeset metara visokom tornju u obliku šake u kojoj se nalazi kuglica pejotla. Pogreb je financirao piščev bliski prijatelj Johnny Depp, koji ga je glumio u ekranizaciji “Straha i prezira u Las Vegasu”.

Piše: Lucija Kapural


Komentari