Peti svijet: Aztečki bogovi bili su osvetoljubivi, sadistički nastrojeni gadovi

Azteci, indijanski narod koji je u četrnaestom stoljeću sa sjevera prodro na Meksičku visoravan, da bi ih u šesnaestom stoljeću pokorio španjolski konkvistador Hernán Cortés, vjerovali su u mnoge bogove i demone, kao i u to da prinošenjem ljudskih žrtava osiguravaju stabilnost svemira. Posljednje i najpoznatije pleme iz niza starih meksičkih civilizacija religijske je predodžbe dijelom preuzelo od podjarmljenih Tolteka, no u njihovoj razradi pokazali su golemu maštovitost.

Vjerovali su da je njihov svijet peti koji je stvoren, te da su prethodna četiri uništili hiroviti bogovi, koristeći snagu prirode. Stanovnike prvog svijeta utamanio je vrhovni bog Tezcatlipoca, bijesan zbog činjenice da mu nisu ukazivali dovoljno poštovanja. Na zemlju je poslao goleme jaguare, koji su pojeli baš svakog muškarca, ženu i dijete. Potom je, valjda iz dosade, ponovno napučio svijet ljudima ali ih je, shvativši da njegov gnjev ne popušta, pretvorio u majmune. Taj drugi svijet uništilo je pernato zmijoliko božanstvo Quetzalcoatl, a čime su mu se siroti majmuni zamjerili, nije nam poznato. Zna se, međutim, kako su skončali: Quetzalcoatl ih je pobio moćnim uraganom. Bog kiše Tlaloc (na slici!) presudio je ljudima trećeg svijeta. Bio je, naime, bijesan zato što mu je zavodljivi Tezcatlipoca oteo suprugu, a u tome osjetljivom trenutku života do njega su doprle ljudske molitve za kišu. “Želite vodu? Dobit ćete je!” zagrmio je, a potom “riješio” čovječanstvo u sveopćem potopu.

I za četvrti smak svijeta odgovoran je nestašni Tezcatlipoca, istinabog, posredno. Boginju vode povrijedio je rekavši joj kako se samo pravi da je dobra, ne bi li joj se ljudi molili. Ova je na to počela neutješno plakati, a njene suze su padale na zemlju, nehotično izazvavši još jedan apokaliptični potop. I tako je, vjerovali su Azteci, stvoren peti svijet, koji će biti uništen u velikom potresu ako se bogovima ne bude prinosilo dovoljno ljudskih žrtava. Nije nam jasno zašto su im, uz takva božanstva, demoni uopće bili potrebni…

Piše: Lucija Kapural


Komentari