Petar Veliki navodno natjerao suprugu da u sobi drži odrubljenu glavu svojeg ljubavnika

Obitelj Mons bila je jedna od mnogih stranih obitelji koje su se u vrijeme Petra Velikog doselile u dio Sankt Peterburga zvan Njemačka četvrt. Iako nisu bili plemići, obitelj je bila aktivna na dvoru ruskoga cara te usko povezana s nekoliko skandala i tragedija. Jedna od najpoznatijih članica obitelji bila je Anna Mons, kći nizozemskog trgovca i ljubavnica Petra Velikog poznata po svojoj ljepoti.

Anna i Petar bili su u vezi punih 12 godina. Izgleda da je ruski car Annu doista volio, ali ona je u njemu vidjela samo izvor novca i moći. Petrov prvi brak bio je nesretan pa se car na kraju razveo i prisilio svoju suprugu da postane redovnica. Spremao se oženiti Annom, iako ona nije bila plemkinja, no tu je vezu prekinuo kada je saznao da ona ima još nekoliko ljubavnika.

Annin brat Willem postao je tajnik i osoba od povjerenja Katarine I., Petrove nove supruge. Brzo se uspinjao na ruskoj društvenoj ljestvici te je stekao ugledni čin komornika. To je izazvalo ljubomoru među ruskim plemstvom, a počele su kružiti glasine da je Willemov odnos s caricom više nego profesionalan.


Willem je osuđen za pronevjeru državnih sredstava i pogubljen u neobično kratkom postupku. Neki smatraju da je stvarni razlog smaknuća bila Petrova zavidnost. Monsova je glava očuvana u alkoholu te ju je danas moguće vidjeti u muzeju Kunstkamera u Sankt Peterburgu. Postoje priče o tome kako je Petar natjerao Katarinu da odrubljenu glavu drži u svojoj sobi, no nije potvrđena njihova istinitost.

Piše: Boris Blažina

Komentari