Pet malo poznatih činjenica o Rikardu Lavljeg Srca

Kada si zamislimo kralja-ratnika ili kralja-križara, vjerojatno je Rikard Lavljeg Srca, legendarni engleski vladar iz druge polovice 12. stoljeća, jedna od prvih ličnosti na koju ćemo pomisliti. U Engleskoj je jedan od najvećih nacionalnih junaka, ali mnogi ljudi znaju vrlo malo o njemu pored toga da je sudjelovao u Križarskim ratovima te da je zapao u austrijsko zarobljeništvo. U nastavku smo vam priredili pet manje poznatih činjenica o ovom velikom vladaru:

Nije znao engleski

Iako je rođen u dvorcu blizu Oxforda, Rikard je vrlo mali dio svojeg odraslog života proveo u Engleskoj (oko 6 mjeseci), a engleski su plemići u to vrijeme uglavnom govorili francuski jer je to bio jezik normanskih osvajača od kojih su potekli. Sam Rikard navodno je smatrao Englesku zabačenom zemljom gdje je vrijeme stalno loše te je preferirao Francusku (dio te zemlje bio je pod engleskom krunom).

Vladao je prije razvoja viteške kulture

U filmovima o Rikardu obično će se prikazati barem jedan raskošni turnir gdje vitezovi u šarenim odorama jurišaju jedan na drugoga po posebno označenim trakama dok ih iz publike promatraju dvorske dame i drugi uglednici. To je, međutim, ahistorijski prikaz jer su u Rikardovo vrijeme turniri bili vrlo neformalni. Suparnici bi se jednostavno podijelili u dvije ekipe i borili bez strogih pravila.

Nije se želio vjenčati

Rikard je zaručen već s devet godina te je kao vladar države imao svojevrsnu dužnost imati zakonitog nasljednika kako bi se izbjegla borba za prijestolje nakon njegove smrti. Nije, međutim, nikad pokazao zanimanje za žene iako su mu ponuđene mnoge potencijalne supruge. Neki stoga smatraju da je bio homoseksualac. Kako god bilo, umro je bez zakonita nasljednika, a nakon smrti su u Engleskoj nastali neredi i borba za vlast.


Ne postoje dokazi da je povezan s Robinom Hoodom

U gotovo svim adaptacijama priče o legendarnom odmetniku Robinu Hoodu na samome se kraju pojavi kralj Rikard kako bi preuzeo prijestolje koje mu je oduzeo tiranin Ivan bez Zemlje. Ova povezanost nema nikakvog temelja u stvarnosti. Slika Dobrog Kralja Rikarda, zaštitnika običnog puka rezultat je političke kampanje njegove majke koja je time željela prikupiti novac kako bi otkupila kralja iz zarobljeništva.

Proglasio je svojeg kuhara vitezom

Danas ovo možda zvuči smiješno, ali valja imati na umu da je u Rikardovo vrijeme kuharstvo bilo vrlo važno zanimanje jer je postojalo malo znanja o higijeni, a pokvarena ili otrovana hrana mogla je okončati nečiju vladavinu jednako kao i neprijateljski mač.

Piše: Boris Blažina

Komentari