Pali anđeo: Je li mlada pjevačica slutila vlastitu smrt?

Kada je srebrni lijes u staklenoj kočiji dopremljen do crkve, okupljeni ljudi s poštovanjem su se razmaknuli. Tijelo je spušteno na odar ukrašen tisućama bijelih ljiljana. Tiha molitva. I glasni vrisak: “Kćeri moja, vrati se!” A onda netko pušta golubice. Dvadeset dvije bijele golubice za njene dvadeset dvije godine. Šok i nevjerica na licima bližnjih. Zar je moguće da nikad više neće čuti njen zvonki smijeh? Sljedećeg jutra, fotografija sa sahrane osvanula je na naslovnici “New York Posta”. Pišući o raskošnom ispraćaju, neki je novinar posegnuo duboko u svoju riznicu crnog humora. “Sprovod za koji se umire”, vrišti naslov. Aaliyah Dana Haughton (1979. – 2001.), jedna od najvećih zvijezda u povijesti R&B glazbe, zauvijek je napustila životnu pozornicu. Bila je lijepa poput anđela, a takav joj je, tvrde upućeni, bio i karakter. U glazbenom žanru kojim dominiraju mišićavi, tetovirani dečki ukrašeni zlatnim lančinama i guzotresačice u kratkim suknjicama, uspjela se probiti isključivo vlastitim talentom. “Iza mog uspjeha stoji krvav rad. Htjela sam pokazati koliko vrijedim ne igrajući na kartu seksepila!” često je ponavljala pjevačica, čije ime nosi duboku simboliku. Na svahiliju, Aaliyah znači Uzvišena, Uznosita. Takva je ostala do kraja života… Života koji će, kao što je sama slutila, prerano skončati.

Dana 25. kolovoza 2001. godine, pjevačica je bila umorna, ali sretna. Spot za pjesmu “Rock the Boat”, koji je tjednima sniman na Bahamima, napokon je gotov, pa će voljenog Damona vidjeti dan prije nego što je bilo planirano. “Ljubavi, vidimo se danas!”, šapće u slušalicu zaručniku, koji je željno čeka u Miamiju. “Danas? Zar niste trebali letjeti sutra?“ pita on. “Jesmo, ali smo ranije završili!” objašnjava Aaliyah a onda, neočekivano, dodaje: “Žao mi je zbog one naše svađe od prije nekoliko dana. Htjela sam ti to reći dok još imam priliku!” U tom trenutku, ispričat će Damon kasnije, neka je jeza obuzela njegovo srce.

U 18 sati i 45 minuta, dvomotorski aviončić Cessna 402B uzletio je s piste u Marsh Harbouru. Kad se uzdigao nekoliko stotina metara iznad zemlje, njegov stražnji dio počeo je pretezati prema dolje. Nekoliko sekundi kasnije, snažna eksplozija uzbudila je mirni gradić. Hitna pomoć je u rekordnom roku stigla na poprište nesreće, ali za pilota i osmero putnika više nije bilo pomoći. Glazbeni svijet izgubio je jednu od najsjajnijih zvijezda.

Očevid je razotkrio tragičan splet okolnosti koji je doveo do rušenja aviona. Težina prtljage, koju je činila skupa glazbena oprema, uvelike je premašivala onu dopuštenu. U stražnji dio zrakoplova, gdje se nalazila prtljaga, nerazumno su smještena dva najteža putnika. Pilot Luis Morales ne samo što nije imao letačku dozvolu, nego je upravljao Cessnom pod utjecajem alkohola i kokaina!


Kad je vijest o tragičnoj pogibiji mlade pjevačice obišla svijet, mnogi su se sjetili interviewa koji je dala njemačkom “Die Zeitu” mjesec dana ranije. Aaliyah je tada pričala o snu koji često sanja, snu koji će nakon njene smrti zadobiti proročanski značaj. “Mračno je. Ne vidim ništa, ali osjećam da me netko slijedi. U panici, počinjem trčati. A onda se odjednom počnem uzdizati iznad tla. Letim! Osjećaj je predivan, kao da plivam u čistom zraku. Sretna, lagana, slobodna. Nitko me ne može dohvatiti. Nitko mi ne može nauditi!”

Piše: Lucija Kapural

Komentari