Paklene kolijevke: Kako je stvorena jedna od najzloglasnijih američkih bandi?

Priča o skupini “Crips”, jednoj od najvećih američkih bandi, počinje davne 1969. godine u Los Angelesu. U kaotičnim vremenima, kad je život na ulici bio jeftin, nezaposlenost visoka, rasizam itekako živ, a sukobi oko droge svakodnevni, dva mlada crnca, Raymond Lee Washington i Stanley Tookie Williams, odlučili su ujediniti bande kako bi zaštitili svoj kvart. Organizaciju su htjeli nazvati “Black Overlords”, ali je na kraju usvojen Williamsov prijedlog: kako je većina članova bila tinejdžerske dobi, opredijelili su se za ime “Cribs” (“Kolijevke”).

Naziv je s vremenom evoluirao u “Crips”, o čemu postoje dvije teorije: prema jednoj, to je akronim od “Common Revolution In Progress”, prema drugoj, za njega su zaslužni štapovi koje su članovi, pokušavajući prigrliti imidž svodnika, nosili dok bi paradirali ulicom. Prema potonjoj, ljudi u susjedstvu počeli su ih zvati “cripples” (“invalidi”), odnosno skraćeno “crips”. Nakon što je jedan od istaknutih članova, nasilni momak s neprikladnim nadimkom Buddha, ubijen u okršaju sa suparničkom bandom, “Crips” su u njegovu počast kao zaštitni znak počeli nositi plave bandane: bila je to omiljena boja modno osviještena gangstera.

Kako su rasli, apsorbirajući brojne lokalne bande, glavni razlog njihova osnivanja – zaštita zajednice od korumpiranih policajaca – padao je u drugi plan. Trgovina drogom i oružjem, pljačke, podvođenje siromašnih djevojaka, ubojstva – nije bilo vida kriminala u kojem nisu imali prste! Kad se na ulicama pojavila nova, jeftina droga, crack kokain, krvavi sukobi bandi oko teritorija dosegli su vrhunac.

Kako bi stale na kraj nasilju brojčano nadmoćnih “Cripsa”, suparničke bande osnovale su koaliciju “United Blood Nation”, skraćeno “Bloods”. “Crvene krpe”, kako ih članovi “Cripsa” posprdno nazivaju, do danas su im ostali smrtni neprijatelji. Osveta po sistemu “oko za oko, zub za zub” naziva se “krug”: jedna banda napadne drugu, napadnuta banda uzvraća udarac, i to se ponavlja sve dok netko ne završi iza rešetaka. Ondje se sklapa primirje: kako bi se obranili od bandi poput “Arijskog bratstva”, “Crips” i “Bloods” postaju privremeni suradnici. U brutalnim uvjetima američkih kaznionica, pitanje rase u prvom je planu.

Kako se postaje članom bande? Inicijacija najčešće uključuje surovo premlaćivanje novaka, koji pritom ne smije pisnuti, ili ubojstvo. Onaj tko uzme život, za “nagradu” smije tetovirati suzu ispod oka!


Piše: Lucija Kapural

Komentari