Ovo su sedam najutjecajnijih žena u povijesti

Kada se priča o najutjecajnijim osobama iz povijesti, najčešće se spominju muškarci, no važno je spomenuti i žene koje su mijenjale svijet na bolje. One i danas služe kao inspiracija mnogima te su poznate zbog toga što su imale dovoljno hrabrosti da se suprotstave strogim standardima društva.

1. COCO CHANEL

Jedna od najpoznatijih modnih dizajnerica rođena je davne 1883. godine, a nakon majčine smrti, djetinjstvo je provela u sirotištu i upravo zbog toga se nije očekivalo da će postići velike stvari u životu. Coco je svoj prvi butik otvorila 1910. godine u Parizu te je u njemu prodavala dizajnerske šešire koje je izrađivala za bogate žene. Odjeću je počela dizajnirati nešto kasnije. Njezini najpoznatiji dizajni su mala crna haljina, jakna bez ovratnika i pencil suknja. Njezine ideje su promijenile modu 20-tog stoljeća, a ona je bila jedna od prvih žena koja je u javnosti nosila hlače koje su u to vrijeme bile rezervirane samo za muškarce.

2. ELEANOR ROOSEVELT
Kao supruga jednog od najvažniji američkih predsjednika, Franklina D. Roosevelta, u potpunosti je promijenila ulogu prve dame te je aktivno sudjelovala u politici SAD-a. Nije željela ostati u sjeni svoga supruga pa je tako postala aktivistica za ljudska prava te za prava žena i djece. Bila je protivnica rasne diskriminacije i pomagala je siromašnima. Iako su mnogi kritizirali njezine poteze, Eleanor je i danas simbol borbe za ženska i građanska prava.


3. HELENA RUBINSTEIN
Bila je poljska poduzetnica rođena 1870. godine, a u Australiji je otvorila svoju prvu kompaniju koja je distribuirala kremu za uljepšavanje čiji recept je smislila njezina majka. No, Helena je htjela i više od toga. Osnovala je kozmetički salon i proizvodila vlastitu kozmetiku, a salone je imala u velikim gradovima poput Londona i Pariza. Zbog I. Svjetskog rata preselila se u Ameriku i tada je njezino carstvo ljepote preraslo u jedan od prvih svjetskih brendova te vrste. Nije bila samo uspješna poduzetnica, već i filantrop  te je 1953. godine osnovala humanitarnu zakladu koja nosi njezino ime i financira liječenje teško bolesne djece.

4. MAJKA TEREZA
Iako se ne zna kad je točno rođena, povjesničari pretpostavljaju 1910. godine i to u Makedoniji. Bila je časna sestra koja je zbog svojeg rada 1979. godine primila i Nobelovu nagradu za mir. Kada je imala samo 19 godina, otputovala je u Indiju radi školovanja i tamo se vratila 1940. godine kako bi pomagala bolesnima i siromašnima. Sudjelovala je u brojnim misijama u kojima je pomagala djeci, a osnovala je i redovničku zajednicu „Misionarke ljubavi“ koja i danas pomaže potrebitima diljem svijeta. Papa Franjo ju je 2016. godine proglasio svetom.

5. ROSA PARKS
Bila je afro-američka aktivistica za ljudska prava, a američki Kongres ju je proglasio „majkom modernog Pokreta za ljudska prava“. Rođena e 1913. godine u Alabami, a postala je poznata 1955. godine kada je odbila u autobusu svoje mjesto ustupiti bijelcu. Nakon toga je uhićena, a njezino uhićenje je rezultiralo masovnim prosvjedom autobusnih prijevoznika u Montgomeryju koji je prerastao u jedan od najvećih pokreta protiv rasne diskriminacije u SAD-u. Upravo zbog toga, Rosa Parks danas ima status ikone u američkoj povijesti.

6. ANNA FRANK
Djevojčica Anna Frank najpoznatija je Židovka te autorica najčitanijeg dnevnika svih vremena. U njemu je opisala strahote II. Svjetskog rata koje je i sama proživjela. Rođena je u Frankfurtu 1929. godine, a većinu života je provela u Amsterdamu u koji je pobjegla s obitelji kada su nacisti došli na vlast u Njemačkoj. Nakon što je okupirana i Nizozemska, 1944. godine, Anna i njezina obitelj odvedeni su u logore gdje su svi mučeni. Svi osim oca svoje su živote izgubili u logorima. Nakon rata, otac je došao u posjed dnevnika svoje mlađe kćeri te ga je dao objaviti jer se nadao da tako teška sudbina njegove obitelji nikada neće biti zaboravljena. Anna Frank ostavila je velik trag u životima mnogih ljudi, a njezin dnevnik pomogao je povjesničarima da znaju neke detalje iz rata koje nikako ne bi mogli saznati.

7. AMELIA EARHART
Rođena je 1897. godine u Americi i bila je prva žena koja je tromotornim avionom preletjela sjeverni Atlantik. Amelia se u vožnju avionom zaljubila nakon kratke vožnje na izložbi 1920. godine te je radeći nekoliko poslova uspjela uštedjeti novac za satove letenja i postala je uspješna avijatičarka. Bila je prva ženom koja je preletjela Atlantik i to sasvim sama 1932 godine. U lipnju 1935. letjela je sama od Havaja do Kalifornije, a u 18 sati i 16 minuta pri čemu je preletjela 3.860 kilometara. Smatra se jednim od najznačajnijih pionira avijacije. Prilikom svog pokušaja da preleti zemaljsku kuglu 1937. godine, nestala je zajedno sa svojim kopilotom iznad Tihog oceana. Za popularnom je avijatičarkom tada organizirana velika potraga, u koju se uključilo čak 64 aviona i 8 ratnih brodova američke vojske. Njezin je suprug organizirao i privatne potrage, no bez uspjeha. Proglašena je mrtvom 1939. godine, a njezin je nestanak i desetljećima kasnije bio predmet različitih teorija zavjere.

 

Komentari