Ovo je najpametnija žena na svijetu: Kako je živjeti s IQ-om 228?

Što je zajedničko piscu Isaacu Asimovu, porno-divi Asiji Carreri, glumcima Kevinu Costneru i Geeni Davis, pjevačici Madonni, redatelju Quentinu Tarantinu, spisateljici Joyce Carol Oates, bivšem američkom predsjedniku Billu Clintonu i kriminalcu Alfredu Hindsu? Ma koliko različiti, svi navedeni uspjeli su “upasti” u Mensu, međunarodnu neprofitnu organizaciju čiji član možete postati ako ste pametniji od 98 posto ukupne populacije. Godine 1946. u Oxfordu su je osnovali odvjetnici Roland Berrill i Lancelot Ware, s plemenitim ciljem “njegovanja inteligencije u svrhu pomaganja čovječanstvu, poticanja istraživanja prirode, karakteristika i upotrebe ove sposobnosti te pružanja poticajne intelektualne i društvene okoline svojim članovima”.

Naziv potječe od latinske riječi mensa, odnosno “stol”, a odabran je u skladu s principom da su svi članovi potpuno ravnopravni, kao da sjede za “okruglim stolom”. U svijetu je aktivno pedesetak nacionalnih udruženja, koja okupljaju više od stotinu tisuća članova. Riječ je o osobama različitih stavova i interesa: prema jednoj anegdoti, u sobi s 12 članova Mense naći će se 13 različitih mišljenja o bilo kojoj temi.

Premda postoji više skala za mjerenje inteligencije, najobjektivnijom se smatra ona koju je razvio britanski psiholog Raymond Cattell, budući da počiva na kulturološki nepristranom testu. Riječ je o neverbalnim zadacima koji mjere sposobnost rješavanja logičkih problema u vremenski zadanom roku, pri čemu isključuju utjecaj obrazovanja – za rješavanje ne treba čak biti ni pismen! Prema toj ljestvici, proječna inteligencija iznosi između 90 i 109; oni koji imaju IQ ispod 80 smatraju se mentalno zaostalima, oni iznad 120 natprosječno inteligentnima, a oni koji ostvare rezultat 148 ili više mogu postati članovi Mense.

Najmlađi član jest Britanac Adam Kirby, koji je u klub super-genijalaca primljen s dvije godine i četiri mjeseca, najstariji Amerikanac koji je prije testiranja bio pogasio 102 svjećice na rođendanskoj torti, a za najinteligentniju osobu na svijetu slovi američka spisateljica Marilyn Vos Savant (na slici!), kojoj je IQ 228 osigurao natuknicu u “Guinnessovoj knjizi rekorda”. Premda je oduvijek odskakala od vršnjaka, njeno obrazovanje nije bilo spektakularno. Išla je u lokalnu srednju školu i radila u očevoj trgovini, da bi nakon mature upisala studij psihologije, od kojeg je odustala nakon dvije godine. Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, počela je graditi novinarsku karijeru: pisala je kolumne, odgovarala ljudima na pitanja najrazličitijih tematika, a okušala se i u sastavljanju kvizova. U privatnom životu, nije osobito profitirala od IQ-a koji “probija plafon”: u brak je stupila s nepunih šesnaest, a do trideset pete bila je već dvaput razvedena!


Pipe: Lucija Kapural

Komentari