Ovi dražesni čupavci najstarija su poznata pasmina psa – spominju se još u Hamurabijevom zakoniku!

Koju su opojnu biljku južnoamerički Indijanci stoljećima koristili kako bi odagnali glad i bol? Zašto je Kralj Sunce naredio da se samoubojice posthumno ponižavaju? Koja se pasmina psa spominje još u Hamurabijevom zakoniku? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Kroz često tegobnu prošlost, južnoamerički Indijanci pronašli su jednostavan i efikasan način da odagnaju glad, umor i bolove – žvakanje listova koke, katkad pomiješanih s vapnom ili s biljnim pepelom. Ovaj običaj kod nekih je plemena raširen i danas. Valja znati da osušeni listovi koke, grma iz porodice Erythroxylaceae, sadrže oko jedan posto alkaloida, od kojih je najvažniji kokain. Biljka potječe iz Perua, a kod Inka je smatrana svetim drvom.

2. Godine 1836., na japanskim obalama uhvaćen je najveći rak na svijetu. Macrocheira kaempferi, kako je ovaj morski monstrum znanstveno nazvan, težio je osamnaest i pol kilograma, a kliješta su mu bila dugačka gotovo četiri metra!

3. Legendarni američki revolveraš John Henry “Doc” Holliday (1851. – 1887.), po struci zubar, umro je u trideset šestoj godini, po svoj prilici od tuberkuloze. Prije smrti, navodno je uspio “trgnuti” dupli viski i požaliti se na činjenicu da svijet napušta u krevetu. “Ovo je jadno… Oduvijek sam mislio da ću umrijeti u čizmama, kao muškarac”, izustio je prije nego što je zauvijek sklopio oči.


4. Komondori, čupavi pastirski psi koji podsjećaju na hodajuće krpe za pod (na slici!), jedna su od najstarijih pasmina na svijetu – spominju se još u zakoniku babilonskoga kralja Hamurabija, sastavljenom između 1755. i 1750. godine prije Krista! U Mađarsku su stigli u desetom stoljeću, s nomadskim plemenima iz Azije, a ime im dolazi od naroda Koman, koji je nekoć živo kod Žute rijeke. Krzno ovih četveronožaca teži oko trideset kilograma, a osobito su učinkoviti u čuvanju ovaca.

5. Francuski apsolutistički vladar Luj XIV. (1638. – 1715.), zapamćen i kao Kralj Sunce, oštro je “kažnjavao” samoubojice – njihova tijela moralo se vući gradskim ulicama, licem nadolje, nakon čega bi bila bačena na smetlište. Čemu ovakvo posthumno ponižavanje? Samoubojstvo se smatralo kaznenim djelom protiv države, zbog gospodarskog gubitka uzrokovanog smrću pojedinca.

6. Čuvenu gimnaziju u ruskom gradu Joškar-Oli 2004. godine je dao sagraditi poduzetnik Sergej Mamajev, za suprugu Tatjanu – profesoricu koja je htjela predavati u lijepoj školi. Monumentalno zdanje, nazvano “Svakodnevno čudo”, nalikuje na dvorac iz bajke.

7. Godine 1869. u Francuskoj se rodila žena s dvije zdjelice i četiri noge. Kao mlada se udala te, premda su liječnici tvrdili da je to nemoguće, rodila dvoje zdrave djece.

Piše: Lucija Kapural

Komentari