Ovaj je čovjek na električnu stolicu sjeo s osmijehom na licu!

Legenda kaže da se Marija Antoaneta, netom prije nego što joj se glava otkotrljala s ramena, učtivo ispričala krvniku kojem je stala na nogu: “Oprostite, gospodine, nije bilo namjerno!” Ne drže, međutim, svi do etikete kad dođe vrijeme da se kaže posljednji adieu. Jedni preklinju za milost, drugi psuju i bjesne, treći traže oprost, a ima i onih koji će na stratištu ispričati još jednu, posljednju šalu. U potonju kategoriju ubraja se zloglasni ubojica James Donald French, čije su posljednje riječi 1966. godine dospjele na sve novinske naslovnice u Americi – baš kao što je i predvidio.

French je bio je zgodan momak nezgodnog karaktera: kriminalnu karijeru započeo je barskim tučnjavama i krađama automobila, a završio s davljenjem dobrog Samaritanca koji mu je ponudio prijevoz na motoru. Za potonji nestašluk, država Oklahoma osudila ga je na doživotnu robiju bez mogućnosti pomilovanja. U tijesnoj ćeliji, bez ikakvih zabavnih aktivnosti, počeo je shvaćati da je to prilično mnogo vremena. Neko je vrijeme kontemplirao o suicidu kao o efikasnoj metodi suzbijanja dosade, ali je shvatio da je prevelika kukavica da bi digao ruku na sebe. Uostalom, nije htio ići u pakao – ako takvo mjesto postoji (zbog čega je smatrao da mu ubojstvo neće kupiti ulaznicu za vječni roštilj, nije nam poznato). Mislio je, mislio, i domislio se rješenju: ubit će cimera u ćeliji – koji mu je ionako beskrajno išao na živce – što će prisiliti državu da ga pošalje na električnu stolicu. Rečeno-učinjeno!

Nakon što je truplo Eddieja Leeja Sheltona pronađeno na podu zatvorske ćelije (French se držao prokušane metode, davljenja), želja mu je ispunjena: osuđen je na smrt. Šaljivac kakav je bio, ni pred kraj života nije izgubio smisao za humor. Prije nego što ga je država posjela na električnu stolicu, izustio je glasovite posljednje riječi: “Momci, što kažete na naslov u sutrašnjim novinama: French fries?!” Ubojica se, naime, poigrao riječima: ta sintagma znači “French se prži”, ali i “pomfrit”. French je “spržen” u dobi od trideset godina, kao posljednja osoba u ovoj američkoj saveznoj državi nad kojom je izvršena smrtna kazna.

Piše: Lucija Kapural


Komentari