Oskarovka s kvocijentom inteligencije genija: Propustila je premijeru svoga ponajboljeg filma, budući da je u to vrijeme učila za završni ispit u gimnaziji!

Natalie Portman as Queen Amidala in Star Wars Episode I: The Phantom Menace in 1999.

Karijeru je počela kao dvanaestogodišnjakinja, a ono što ju je izdvojilo iz mora dječjih zvijezda koje postanu odrasli anonimusi bila je činjenica da je već tada znala što želi. A s kvocijentom inteligencije 165, znala je i kako to ostvariti. Danas doista može reći da je uspjela: glumila je u nizu hvaljenih filmova, završila jedan od najprestižnijih fakulteta na svijetu (i usput svladala čak pet stranih jezika, francuski, španjolski, njemački, jidiš i japanski!), udala se za muškarca koji je zbog nje promijenio vjeru, a idila je zaokružena s dvoje djece. Jesmo li što zaboravili? Oh, da, usput je osvojila Oscara! Ona je Natalie Portman, a ovo su zanimljivosti iz njezina života:

1. Pravim imenom Natalie Hershlag, rođena je 1981. u Jeruzalemu, a nazvana je po Natalie Wood, omiljenoj glumici svojih roditelja. Jedino je dijete u imućnoj židovskoj obitelji koja je obrazovanje cijenila više od svega: odmalena su joj kupovali knjige, enciklopedije i atlase, te je usmjeravali na učenje stranih jezika. Rezultati nisu izostali! Natalie je naučila čitati prije trećeg rođendana, a kao petogodišnjakinja zabavljala se pisanjem dugačkih filozofskih eseja. Znanstveni duh je, kaže, naslijedila od oca Avnera, ginekologa specijaliziranog za liječenje neplodnosti, a umjetničku žicu od majke Shelly, koja se iz hobija bavila slikarstvom i glumom.

2. Kad su joj bile četiri godine, obitelj se preselila u Washington, gdje je Avneru ponuđeno mjesto na klinici, a dvije godine kasnije skrasili su se u New Yorku. Ondje je Natalie krenula u školu, nižući petice i pobjeđujući na natjecanjima iz brojnih predmeta. U slobodno vrijeme, djevojčica se bavila plesom: uzimala je satove baleta, jazz-dancea i stepa. U ljetnim je pak mjesecima pohađala glumačke tečajeve i nastupala u amaterskim kazališnim predstavama. S nepunih jedanaest, briljirala je u off-broadwayskom komadu “Ruthless”. Na daskama koje život znače rođeno je neobično prijateljstvo – Natalie se zbližila s kolegicom iz predstave, curicom po imenu Britney Spears! Premda različite kao dan i noć (pogotovo po pitanju inteligencije), do današnjeg dana ostale su u redovitom kontaktu.

3. Nakon jedne probe, majka je odvela Natalie na pizzu. Baš kad je curica tamanila zadnju krišku, njihovom stolu prišao je sredovječan muškarac u elegantnu sivom odijelu. Radilo se o modnom agentu kuće “Revlon”, koji je u ljupkoj djevojčici prepoznao savršen model za reklamnu kampanju. Gospođa Hershlag htjela je brzopotezno “otpiliti” gnjavatora, smatrajući kako je njena mezimica previše pametna da bi pozirala pred kamerama, ali je Natalie zatražila gospodinovu posjetnicu, smatrajući kako bi joj njegove veze mogle koristiti u onome što ju je uistinu zanimalo: proboju na film. Bio je to, pokazat će se, pametan potez. Mjesec dana nakon susreta u pizzeriji, Natalie je otišla na svoju prvu filmsku audiciju. Baš kao na školskim natjecanjima, pomela je konkurenciju, i to ne malenu – na ulogu u filmu Luca Bessona pretendiralo je oko dvije tisuće djevojčica! Riječ je o filmu “Léon profesionalac”, intrigantnom krimiću o osveti i oprostu. Dvanaestgodišnja Natalie briljirala je u ulozi curice koja nakon ubojstva roditelja postaje štićenicom očinski nastrojenog gangstera. Na odjavnoj špici potpisana je kao Natalie Portman: kako bi poštedjela obitelj medijske znatiželje, odlučila se koristiti bakinim djevojačkim prezimenom.

4. U zvjezdanu orbitu ju je 1999. godine lansirala uloga kraljice Amidale u Lucasovom klasiku “Zvjezdani ratovi: Fantomska prijetnja” (na slici!). Zanimljivo, dvorkinju koju kraljica koristi kao dvojnicu portretirala je Keira Knightley, koja uistinu nalikuje Natalie Portman: kad su bile pod teškom filmskom šminkom, čak su ih rođene majke znale pomiješati! U jeku snimanja, agent joj je savjetovao da napusti školovanje kako bi se u potpunosti mogla posvetiti filmskoj karijeri. “Ne dolazi u obzir!”, odbrusila mu je klijentica, nakon čega je kao agenticu zaposlila vlastitu majku. O njenoj predanosti umnom usavršavanju najbolje svjedoči podatak da je propustila premijeru spomenutog filma, budući da je u to vrijeme učila za završni ispit u gimnaziji!


5. Nakon što je maturirala kao najbolja učenica u školi, upisala je studij psihologije na prestižnom Harvardu. Perfekcionistica kakva jest, ispite je polagala kao od šale, objavila je niz znanstvenih radova, a neko vrijeme je čak radila na fakultetu kao znanstvena novakinja. Snimanje filmova ograničila je na vrijeme ljetnog raspusta, a na javnim događanjima više se uopće nije pojavljivala. Nakon što je završila fakultet, upisala je poslijediplomski studij povijesti na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu. “Željela sam razumjeti zbog čega se događaju sukobi u mojoj domovini, shvatiti postupke kako Židova tako i Palestinaca”, objasnila je.

6. Ulogu u drami “Samo tu ne”, koja joj je donijela nominaciju za “Zlatni globus”, isprva je odbila, i to zbog jedne golišave scene. U njenu obranu stala je veteranka Susan Sarandon. “Ako Natalie ne bude u filmu, neću ni ja!”, ucijenila je producente. Nije bilo druge, scenarij je prepravljen kako bi mlada čistunka bila zadovoljna! Od svojih moralnih zasada odustala je za potrebe filma “Bliski odnosi”. Evo što je rekla o toj odluci: “Ako je golotinja ikad bila umjetnički opravdana, onda je to u ovom slučaju. Doista nisam mogla glumiti striptizetu zakopčana do grla”. Rizik se isplatio, u vidu osvojenog “Zlatnog globusa” i oskarovske nominacije… Baš kao što se isplatilo šišanje na “nulericu” za potrebe filma O za osvetu – kritičari si imali samo hvalospjeve za njen nastup.

7. Okušala se i u poslu iza kamere: dramu “Priča o ljubavi i tmini”, adaptaciju autobiografskog romana izraelskog pisca Amosa Oza, potpisuje kao redateljica, producentica i koscenaristica.

8. U neobičnom trileru “Crni labud”, Portman i kolegica Mila Kunis portretirale su primabalerine koje se “kolju” oko uloge u “Labuđem jezeru”, da bi u međuvremenu kratile vrijeme vrućim lezbijskim dodirima. Na radost publike, film je uključivao niz eksplicitnih scena seksa. Bilo je to previše za glumičina pobožnog oca: ljut kao ris, tjednima nije razgovarao sa jedinicom. Natalie, koja se uistinu pretrgla tijekom snimanja, navodno je teško podnijela njegove kritike. “Rekla bih da su pripreme za ulogu bile mukotrpne, ali je to kao da kažem da je sjedenje na žeravici pomalo neugodno. Ustajala sam u pet sati ujutro, a potom do podneva trenirala. Plivala sam, udarala boksačku vreću, trčala, vježbala plesne pokrete, a potom još malo trčala, i sve to na prazan želudac. Dvaput sam uganula nogu, stotinjak puta istegnula tetivu, a slomila sam i jedno rebro. Na koncu tog razdoblja izgubila sam deset kilograma, kao i volju za životom”, požalila se. Volja za životom joj se vratila kad je napokon osvojila “Oscara, kao i “Zlatni globus”. Na snimanju je osvojila još nešto: srce Francuza Benjamina Millepieda, koreografa svjetskog glasa. Nakon dvije godine veze, tijekom koje se zaljubljeni plesač obratio na Židovstvo, par se vjenčao, a u braku su dobili dvoje djece, sina Alepha i kćer Amaliju.

Piše: Lucija Kapural

Komentari