Organizirao državni sprovod za amputiranu nogu

Kontroverzni, ali vrlo utjecajni meksički general Antonio López de Santa Anna bio je ključna politička ličnost u Meksiku do te mjere da je stekao nadimak Napoleon Zapada i da se razdoblje meksičke povijesti za njegova života katkad naziva Dobom Santa Anne. Njegove su vojne avanture, međutim, bile riskantne i nepromišljene te je, dugoročno gledano, Meksiko izgubio prilično velik dio teritorija.

Jedna takva avantura završila je neslavnim porazom koji su mu nanijeli teksaški revolucionari, što ga je prisililo da se povuče iz javnog života. Međutim, uspio se vratiti tijekom Prvog meksičko-francuskog rata 1838. – 1839. godine. Tad su Francuzi poslali svoje snage u Meksiko nakon što je meksička vlada odbila platiti odštetu za imovinu francuskih građana uništenu tijekom nereda u meksičkoj prijestolnici te zbog velikog duga Meksika prema Francuskoj. Francuzi su uspostavili blokadu meksičkih luka te poslali vojsku s ciljem zauzimanja Vera Cruza, glavnog uporišta Santa Anne. General je organizirao obranu grada, ali je tijekom jednog sukoba pogođen topovskom kuglom u nogu, koja mu je zatim amputirana.

Godine 1842. noga je otkopana, prevezena u svečanoj povorci iz Vera Cruza u Ciudad de México i sahranjena sa svim vojničkim počastima, uz počasne plotune, govore i recitaciju pjesama u generalovu čast. Položena je u kristalni spremnik i pokopana ispod raskošnog spomenika na groblju Santa Paula. Santa Anna iskoristio je novostečenu popularnost kako bi se vratio na vlast kao predsjednik države. Katkad bi tijekom govora držao drvenu nogu iznad glave kako bi sve podsjetio na svoju žrtvu. Tu drvenu nogu zaplijenili su američki vojnici 1847. nakon što je Santa Anna odskakutao do obližnjeg konja i pobjegao. Noga je danas izložena u Državnom vojnom muzeju u Illinoisu.

Piše: Boris Blažina


Komentari