Okrutno srce ruskog reformatora: Sestru i suprugu je zatočio u samostan, a vlastitog sina dao mučiti i pogubiti!

Ruski car Petar I. Aleksejevič (1672. – 1725.), poznatiji kao Petar Veliki, uistinu je bio kompleksna ličnost. Surovi razvratnik visok gotovo dva metra, mrkog pogleda, čeličnih mišića i kratkog fitilja, istodobno je bio prosvjetitelj, zaljubljenik u umjetnost i jedan od najvećih reformatora svoga vremena. Donosimo zanimljivosti o osebujnu ruskom caru:

1. na tron je zasjeo kao desetogodišnjak, a zbiljsku vlast je preuzeo sedam godina kasnije, uklonivši regenta, vlastitu sestru Sofiju Aleksejevnu: siroticu je doživotno dao zatvoriti u samostan.

2. shvativši koliko je njegova zemlja nazadna, 1697. se zaputio na europsku turneju. Lukavi vladar je incognito, prerušen u trgovca, posjetio Nizozemsku, Englesku, Sasku, Češku i Austriju, proučavajući prilike u tim zemljama. Kako bi modernizirao Rusiju, odlučio je “prepisivati” od zapadnjaka, istaknuvši se kao korjeniti reformator društvenog, gospodarskog i kulturnog života. Vješt diplomat, dalekovidan političar te moćan vojskovođa, Rusiju je uveo među europske velesile. Jedna od reformi odnosila se na izgled njegovih podanika – uveo je porez na brade!

3. znatiželjan po prirodi, izučavao je astronomiju, zoologiju, brodogradnju, inženjerstvo i arhitekturu, uzimao satove crtanja i graviranja, a opuštao se zidanjem, izradom namještaja i uređivanjem vrtova. Uz to je virtuozno svirao nekoliko instrumenata, kovao oružje te gotovo bezbolno vadio zube podanicima. Bio je prvi igrač biljara u Rusiji te autor prvog bontona u zemlji.


4. koliko je bio napredan, toliko je bio okrutan. Kmetove je gušio golemim nametima te silio na služenje u vojsci i obavljanje javnih radova, zbog čega su tisuće njih umrle od iscrpljenosti i gladi. Smrtne kazne je dosuđivao a da ne trepne, a s vremena na vrijeme je znao oteti sjekiru iz ruke krvnika te vlastoručno skratiti osuđenika za glavu. Ni prema bližnjima nije bio nježan. Na prvu suprugu je, kad mu je dosadila, primijenio provjereni recept, slanje u samostan, a sina Alekseja, kojeg je optužio za kovanje urote, osudio je na smrt. Mladić nije doživio službeno pogubljenje: umro je od posljedica stravičnog mučenja kojem je bio podvrgnut u zatvoru i koje je također naredio njegov dragi tatica. Osobitu maštovitost pokazao je prilikom kažnjavanja druge supruge Katarine Aleksejevne – dekapitirao je muškarca za kojeg je, bez stvarnog dokaza, posumnjao da “švrlja” s caricom, da bi potom “preljubnicu” natjerao da njegovu odrubljenu glavu drži u spavaćoj sobi, konzerviranu u staklenci!

Piše: Lucija Kapural

Komentari