Okrutni osvajač iskoristio je zarobljenike kao građevinski materijal – nesretni muškarci poslagani su jedni na druge i živi zacementitani!

Koje su čuvene tvrtke osnovane u garažama? Kako je Grasse postao parfemsko središte svijeta? Koji je okrutni osvajač naredio gradnju tornja od živih zarobljenika? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Neke od najpoznatijih svjetskih tvrtki osnovane su u vrlo skromnim uvjetima. Steve Jobs i Steve Wozniak osnovali su “Apple” nakon što su jednoj garaži u Cuppertinu prodali pedeset komada novog kompjutera nazvanog “Apple I”. U garaži je osnovan i “Amazon”, internetska knjižara Jeffa Bezosa, kao i čuvene kompanije “Mattel”, “Hewlett-Packard” i “Harley-Davidson”.

2. Pamela Anderson, seks-simbol devedesetih godina prošlog stoljeća i zvijezda serijala “Spasilačka služba”, “otkrivena” je na doista osebujan način. Na nogometnoj uzakmici u Vancouveru, bodrila je svoj tim utegnuta u majicu s logom kanadskog piva “Labatt”. Kad su je stadionske kamere snimile, publika je masovno počela skandirati. Pomalo zbunjena djevojka izvedena je na teren i predstavljena javnosti, nakon čega je postala zaštitno lice spomenuta alkoholnog pića!

3. Britanski violinist i skladatelj Ben Lee 2010. godine je ušao u “Guinnessovu knjigu rekorda” odsviravši kompleksnu skladbu “Bumbarov let” za 64 sekunde, što znači da je svake sekunde bez greške odsvirao čak petnaest nota. Zbog brzine kojom pomiče prste, četrdesetogodišnjeg virtuoza u šali nazivaju “Usainom Boltom klasične glazbe”.

4. U osamnaestom stoljeću, norveške vlasti najokorjelije su kriminalce protjerale na neveliki otok Tjuvholmen. Danas je to područje poznato po umjetnosti i arhitekturi, a jedan od novijih dodataka otočkom središtu jest impozantni hotel koji, u sjećanje na neslavnu prošlost, nosi ime “Lopov”.


5. Dok danas slovi za parfemsko središte svijeta, Grasse, pitoreskni gradić na Francuskoj rivijeri, u srednjem je vijeku bio poznat po proizvodnji kože. Do zaokreta je došlo nakon što je lokalni živalj rukavice počeo natapati kolonjskim vodama, kako bi se prikrio neugodan miris kože.

6. Saksofon, limeno puhačko glazbalo popularno u jazz orkestrima, nazvano je po svome tvorcu. Godine 1840. konstruirao ga je, a šest godina kasnije patentirao belgijski glazbenik i proizvođač instrumenata Adolphe Sax (1814. – 1894.).

7. Timur Lenk, azijski osvajač i osnivač Timuridskoga Carstva (1336. – 1405.), za sebe je tvrdio da potječe od Džingis-kana. Srušio je Zlatnu Hordu, zauzeo današnji Afganistan, Azerbajdžan, Armeniju, Gruziju, Irak i Iran, a odasvud je dovodio na tisuće zarobljenih obrtnika, umjetnika i učenjaka u svoju prijestolnicu Samarkand, s namjerom da je gospodarski i kulturno uzdigne. Osim po vojnom umijeću i slavohlepnosti, zapamćen je po iznimnoj okrutnosti. Na području Afganistana, naredio je izgradnju tornja od zarobljenika: nesretni muškarci poslagani su jedni na druge i živi zacementitani! Dugom prilikom, desetke tisuća pobunjenika dao je smaknuti, nakon čega je njihove glave “nasadio” na minarete.

Piše: Lucija Kapural

Komentari