Oglas donosi smrt: Preko interneta su tražili ljubav ili posao, a pronašli su svoje ubojice!

Priča o Craigslistu, najpoznatijem web oglasniku, započinje 1993. Craig Newmark, programer koji se netom bio doselio u San Francisco, odlučio je slati servisne e-mailove rijetkim poznanicima, obavještavajući ih o događajima u gradu. Njegov motiv isprva je bilo širenje društvenog kruga – nije ni slutio da je na pragu nečega golemog. Do 2007. Craigslist je obuhvaćao 450 gradova u 50 zemalja te donosio godišnji prihod od stotinu milijuna dolara (danas je ta svota učetverostručena). Poslovni model je jednostavan: mali oglasi objavljuju se besplatno, dok se naplaćuju samo oni za posao u većim gradovima.

Osim ozbiljnim oglasima, Craigslist vrvi onima bizarnim. Primjerice, sredovječni automehaničar preko njega je pokušao prodati raskošan arsenal oružja, što mu je priskrbilo poduži odmor na državnim jaslama; nezaposlena Amerikanka od 130 kilograma je, ispod fotografije na kojoj pozira u bikiniju, napisala da traži zgodnog muškarca koji ju je voljan uzdržavati ostatak života; neka njujorška bakica preko oglasnika je tražila podstanara kojem bi iznajmila kupaonicu, napomenuvši da će je sama tek rijetko koristiti; o momku koji je od potpunih stranaca tražio prijevoz, hranu, prenoćište i džeparac tijekom putovanja po Americi snimljen je dokumentarac “Craigslist Joe”, a muškarac kojem je nevjenčana supruga rekla da bira između nje i svoga psa odlučio je pronaći novi dom za – nju! No, nisu sve stvari koje se objavljuju na Craigslistu ovako zabavne.

Brady Oestrike, muškarac iz Wyominga, preko ovog je web oglasnika upoznao svoje žrtve, 25-godišnjeg Charlesa Oppenneera i njegovu 18-godišnju trudnu djevojku Brooke Slocum. Par, koji se našao u dugovima, s Oestrikeom se dogovorio za seks u zamjenu za novčanu naknadu. Na svoju žalost, nabasali su na psihopata: mladića je dekapitirao i zakopao u šumi, a djevojku je danima mučio u svome podrumu, a potom zadavio. Muškarac iz Kalifornije je pak preko oglasa potražio nekoga tko bi bio voljan silovati njegovu ženu: identitet manijaka koji mu se javio i izvršio zlodjelo nije otkriven, a suprug, koji je sve gledao, završio je na dugogodišnjoj robiji. Katherine Olsen javila se pak oglas za posao dadilje, da bi se našla pred cijevi poremećenog Michaela Andersona – pucao joj je u glavu jer je oduvijek htio nekoga ubiti. Članica sotonističke crkve Miranda Barbour preko oglasa je namamila sredovječnog muškarca te ga izbola na smrt. Philip Markoff, student medicine, opljačkao je pak nekoliko žena javivši se na njihove oglase za erotsku masažu, a jednu od njih je ubio. Nedugo nakon što je snimljen film o njegovim zlodjelima, sa servisa su uklonjene sve stranice s erotskim uslugama.

Piše: Lucija Kapural


Komentari