Od žrtve do krvnika: Majka ga je surovo zlostavljala, a on je kasnije ubijao žene koje su joj nalikovale!

Gospođa Edna Rogers nije trpjela neposluh. Šestero djece nije lako podići, pa je pribjegla osebujnoj pedagoškoj praksi – kada su plodovi njenih slabina bili neposlušni, napunila bi kadu i zagnjurila im glavu pod vodu, držeći ih tako dok ne bi poplavili u licu. Ili bi ih, ako taj dan nije imala inspiraciju, jednostavno zgrabila za vrat i stiskala, dok bi se ovi nemoćno bacakali. Jednom su, po njenoj procjeni, djeca prevršila svaku mjeru neposluha. Kako bi ih naučila pameti, utrpala ih je u automobil i sjena za volan. Zakočila je nekoliko centimetara od ruba litice. Uvjerena da odlaze u smrt, djeca su vrištala. Zadovoljna lekcijom, njihova majka se smijala, dok su joj dugački crveni uvojci plesali na vjetru. Dva desetljeća kasnije, jedan od Edninih sinova naći će se na FBI-jevoj listi najtraženijih bjegunaca Amerike. Indikativno, ubijao je pretežno crvenokose žene.

Svi stalni gosti bara “McRed’s” u Van Nuysu u Kaliforniji poznavali su Glena Rogersa, naočita, šarmantnog muškarca koji je rado “okretao” runde. Bio je dobro građen, a njegova duga plava kosa i modre oči privlačili su čeznutljive ženske poglede. U rujnu 1995. u bar je ušetala cura po njegovom ukusu. Medeni osmijeh, duga riđa kosa i još duže noge 33-godišnje Sandre Gallagher izazvali su komešanje u Glenovim preponama. Mlada dama je te večeri imala razloga za smješkanje – osvojila je 1.250 dolara na lutriji. Htjela je proslaviti, popiti koju. Tko zna, možda i upoznati kakva zgodnog mladića. Nekoga poput Glena Rogersa. Ono što Sandra nije znala jest da je u momku koji ju je doslovce gutao očima kuhao bijes. Njeno unakaženo tijelo bit će pronađeno sljedeće večeri, a obdukcija će pokazati da je žena bila silovana i zadavljena, a potom zapaljena. Kako su brojni svjedoci vidjeli žrtvu s Rogersom, policija je vrlo brzo zakucala na njegova vrata. Otvorio im je mladićev cimer, koji ih je obavijestio da je čovjek kojeg traže u žurbi napustio stan. Kad su pronjuškali okolo, pronašli su žrtvinu zlatnu naušnicu, što je učvrstilo njihovo uvjerenje da je Rogers počinitelj. Nažalost, pojma nisu imali kamo se ubojica zaputio.

Nakon što je ubio i opljačkao Marka Petersa, starca kod kojeg je bio našao privremeni smještaj, Rogers se skrasio u Jacksonu u Mississippiju. Na tamošnjem sajmu upoznao je 34-godišnju Lindu Price, majku dvoje djece. Ona je očarano slušala uzbudljive anegdote mladog šarmera i koketno prolazila rukom kroz svoju lijepu crvenu kosu. Nekoliko dana kasnije, Rogers je uselio u njen skromni stančić. Lindin brat nije bio sretan zbog ove veze. Premda nije mogao točno objasniti što mu smeta kod ljubazna, druželjubivog momka, nije se mogao riješiti predosjećaja da s njim nešto nije u redu. Pokazalo se da ga instinkt nije varao. Nažalost, prekasno. Lindino iskasapljeno tijelo pronađeno je u kadi. Bila je divljački izbodena po cijelom tijelu, a vrat joj je bio prerezan. Žrtvin crveni “Datsun” netragom je nestao, kao i njena torbica i nakit.

Gibsontown, slikovit gradić na Floridi, sjedište je brojnih cirkuskih družina. U lokalnim dućanima možete sresti bradate žene, muškarce gumenih lica, patuljke i divove. Ovi se ljudi drže zajedno i pokrivaju jedni druge kad zagusti. Bila je to idealna sredina za čovjeka poput Rogersa. Pridruživši se putujućoj cirkuskoj družini, našao je način da pomiri dva omiljena hobija – putovanje i ubijanje. Na jednoj od stanica svoga nomadskog puta, upoznao je 34-godišnju kućnu pomoćnicu Tinu Cribbs. Crvenokosa djevojka sjedila je u baru okružena prijateljicama i glasno se smijala. Rogers se pridružio veselim djevojkama. Plaćao im je pića i zabavljao ih vicevima i izmišljenim pričama o svome uzbudljivom životu. Do kraja večeri, sve su bile pomalo zaljubljene u njega. Kad je zamolio Tinu za prijevoz, sve su joj prijateljice zavidjele. Dva dana kasnije, njeno beživotno tijelo pronađeno je u Rogersovoj hotelskoj sobi. Poput Linde Price, bila je izbodena, a njena bakrena kosa rasula se preko ruba kade. Kad su policajci povezali konce, Glen Rogers je dospio na FBI-jevu listu deset najtraženijih kriminalaca Amerike.


Premda se obruč oko serijskog ubojice sve više stezao, ovaj je uspio ubiti još jednu crvenokosu ženu, 40-godišnju Andy Jiles Sutton, prije nego što je priveden pred lice pravde. Tijelo nesretnice pronašla je njena sestra, izgubivši svijest od šoka. Andyini ostaci ležali su na vodenom krevetu, koji se probušio i poplavio sobu. Zidovi su bili poprskani krvlju, a Andyna kosa je plutala poput klupka crvenih zmija. “The Cross Country Killer”, kako su ga mediji nazivali zbog činjenice da je “ordinirao” diljem zemlje, uhićen je pukom slučajnošću: mladi redarstvenik, koji ga je priveo zbog vožnje u pijanom stanju, prepoznao je lice s tjeralice! Kad su mu rekli da ga traže zbog peterostrukog ubojstva, Rogers se nasmijao i rekao da je “sredio preko sedamdeset kuja”. Između ostalog, detektivima je priznao zločin s kojim ga nitko nije povezao. Radilo se o ubojstvu Nicole Brown i Rona Goldmana, za koje je suđeno legendi američkog nogometa O. J. Simpsonu. Dok jedni odbacuju ovo priznanje, smatrajući ga pokušajem privlačenja pažnje čovjeka koji više nema što izgubiti, drugi su, zbog detalja o zločinu koje je ispričao, uvjereni da je upravo on počinitelj jednoga od najrazvikanijih zločina u Americi. Nakon ovoliko vremena, istina će vjerojatno otići u grob zajedno s Glenom Rogersom, koji čeka izvršenje smrtne kazne u Kaliforniji.

Piše: Lucija Kapural

Komentari