Od pučanke do vojvotkinje: Život Kate Middleton

Otkako je postala suprugom britanskog princa, Kate Middleton, jednostavna djevojka iz obitelji “pučana”, ne prestaje plijeniti medijsku pažnju. Na “Wikipediji” čak možete pronaći članak o društvenom fenomenu koji se naziva “Kate efekt”: haljine koje vojvotkinja od Cambridgea odjene prodaju se kao halva, baš kao parfemi koje koristi ili posuđe u kojem kuha. Donosimo vam zanimljivosti iz života kraljevskog para!

1. Kate Middleton rođena je 1982. godine, a odrasla u imućnoj građanskoj obitelji, uz roditelje Michaela i Carol te mlađu sestru i brata, Philippu i Jamesa. Dok ju je nosila u trbuhu, Carol više nije mogla raditi kao stjuardesa, pa je odlučila vrijeme skratiti radeći kape i ostale potrepštine za dječje rođendane susjeda i znanaca, što se s vremenom pretvorilo u multimilijunsku tvrtku “Party Pieces”.

2. Budućeg supruga, drugog u nasljednom redu za britansku kraljevsku krunu, Middleton upoznala na sveučilištu St. Andrews, gdje je studirala povijest umjetnosti, a zavela ga je na dobrotvornoj priredbi na kojoj je nosila prozirnu crnu haljinu. U vrijeme dok su hodali, radila je kao asistentica prodaje u trgovačkom lancu “Jigsaw”, a uz to je dizajnirala kataloge za majčinu tvrtku.

3. Zbog goleme medijske pažnjea, koja je Middleton teško padala, par je 2007. godine nakratko bio prekinuo vezu, ali su uskoro ponovno bili zajedno. Darežljivi William joj je poklonio zaručnički prsten vrijedan 28.000 funti, koji je pripadao njegovoj pokojnoj majci, princezi Diani, te par bisernih naušnica. Potonje je pojeo njen koker španijel Otto!

3. Par se vjenčao 29. travnja 2011. godine u Westminsterskoj opatiji, čime je Kate Middleton dobila titulu “Njezina kraljevska visost Catherine, vojvotkinja od Cambridgea, grofica od Strathearna i barunica od Carrickfergusa”. Mjesecima prije velikog događaja, u Ujedinjenom Kraljevstvu vladala je euforija: prodavale su se lutke, posuđe, alkoholna pića pa čak i kondomi sa slikama budućih mladenaca, a rijeke znatiželjnika kampirale su u blizini Buckinghamske palače. Sam obred trajao je satima a mladenka je, u glamuroznoj haljini Alexandera McQueena, pred oltarom princu obećala “ljubav, utjehu i poštovanje” ali je, kao emancipirana žena, iz tradicionalnog zavjeta izbacila dio koji se odnosi na poslušnost muškarcu. Vjenčanje je pred malim ekranima pratilo više od dvije milijarde ljudi, a zvona Westminsterske crkve označila su ga trosatnom zvonjavom.


4. Glasine o vojvotkinjinoj neplodnosti, koje je navodno proširila Williamova maćeha Camilla, utihnule su nakon službenog priopćenja s dvora o njenoj trudnoći. Sreću para zasjenila je podvala australskih radijskih voditelja koji su, dok je vojvotkinja bila na promatranju zbog jutarnjih mučnina, telefonirali bolnici u kojoj je ležala te, predstavljajući se kao kraljevska obitelj, od medicinske sestre uspjeli izvući povjerljive informacije o stanju pacijentice. Nesretna sestra, s kojom su se mediji bespoštedno sprdali, izvršila je suicid!

5. Dana 22. srpnja 2013, vojvotkinja je na svijet donijela zdravog dječačića. Bebi, trećoj u redu za prijestolje, par je nadjenuo ime George Alexander Louis. Rođenje kraljevske bebe pompozno je proslavljeno: u njegovu čast, “londonsko oko” zasjalo je kraljevskim bojama, crvenom, bijelom i plavom, a britanski tabloid “The Sun” prigodno je promijenio naziv u – “The Son”! U svibnju 2015. godine, par je dobio kćerkicu Charlotte, a u travnju 2018. sina Louisa.

Piše: Lucija Kapural

Komentari