Od nizozemske kolonije do kozmopolitskog grada: Kako je stvoren Cape Town?

Južnoafrička Republika, država na krajnjem jugu “crnog kontinenta”, u svojim njedrima krije čudesne krajolike, dramatičnu prošlost i drevne tajne urođeničkih plemenskih kultura. Nekoć sinonim za rasnu segregaciju, danas je gospodarski najrazvijenija zemlja na kontinentu i jedna od najuzbudljivijih turističkih destinacija. Poznata je po brojnim nacionalnim parkovima, zastrašujućim vulkanima, impresivnim planinskim lancima, moćnim slapovima, beskrajnim pustinjama, plažama nezemaljske ljepote, egzotičnim životinjama, geslu “jedinstvo različitosti” te čak tri glavna grada: Pretoriji (sjedište vlade), Bloemfonteinu (sjedište sudbene vlasti) i Cape Townu (sjedište parlamenta). Evo nekoliko zanimljivosti o potonjem!

Poluotok Cape nekoć je bio dom nomadima plemena Khoi, a prvi ga je ugledao portugalski pomorac Bartholomeu Díaz kad je 1488. oplovio Rt dobre nade. Temelje grada Cape Towna (odnosno Kaapstada, kako su ga zvali) postavili su Nizozemci: godine 1652., pomorac Jan van Riebeeck osniva ga kao opskrbnu postaju za brodove koji su putovali na važnoj trgovačkoj relaciji između Nizozemske, Indijskog oceana i Dalekog istoka. Prva nizozemska tvrđava na tom mjestu zvala se Kasteel de Goede Hoop – Tvrđava dobre nade. Strateški značajnu koloniju od Nizozemaca 1806. godine otimaju Britanci predvođeni generalom Davidom Bairdom. Sve do južnoafričkoga državnog osamostaljenja u dvadesetom stoljeću, južni vrh Afrike držali su u svojim rukama.

Današnji Cape Town jedan je od najuzbudljivijih gradova regije. Posjetitelji ga opisuju kao titrajući kozmopolitski grad s okusom južnoafričkog vina, a svakako je mjesto s najzdravijim zrakom na svijetu te najljepšim i najčistijim plažama. Poznat je po gostoljubivosti, opuštenom ritmu i muzici koja se može čuti na svakom koraku. Ponad grada uzdiže se tzv. Stolna planina (Table Mountain). Ime je dobila po tome što iz daljine izgleda kao odrezana, poput ravnog stola, a na vrhu se često skuplja magla koju stanovnici slikovito nazivaju stolnjakom. Na planini, s koje se pruža predivan pogled na čitav poluotok, nalazi se nekoliko pješačkih staza, izvan kojih je zabranjeno izlaziti jer se radi o nacionalnom parku pod zaštitom UNESCO-a.

Pedesetak kilometara južno od grada nalazi se već spomenuti Rt dobre nade, koji je stoljećima ulijevao strah u kosti i najiskusnijim moreplovcima. Danas je poznat po bogatu biljnom i životinjskom svijetu, pa ga mnogi turisti posjećuju kako bi vidjeli pingvine, kitove i crne kormorane u svome prirodnom okruženju.


Među gradskim znamenitostima su “Company Gardens”, vrtovi koji su Nizozemcima svojedobno služili kao zalihe voća i povrća za brodove, a danas su zelena pluća grada. U parku se nalaze monumentalna katedrala St. George, zgrada parlamenta, Nacionalna galerija, muzej i planetarij. Turisti bi svakako trebali razgledati “Koopmans De Wet House”, vlastelinsku zgradu s početka 18. stoljeća, koja obiluje namještajem izrađenim rukama robova. Preporučuje se i izlet na otok Robben, nekadašnju koloniju gubavaca i zloglasni zatvor u kojem je Nelson Mandela proveo osamnaest dugih godina, kao i posjet “Kirstenboschu”, jednom od najspektakularnijih botaničkih vrtova na svijetu: ovdje možete vidjeti impresivne kamene skulpture, vodene vrtove, staklenike s drvima baobaba i autentične nastambe od blata. Cape Town je uz to na glasu kao grad zabave. Najpopularnije ulice za dobar provod su Long Street, Green Point i Lower Main Road, a tzv. “shebeni”, tipični afrički pubovi, nude živu glazbu i raskalašeni ples do zore. 

Piše: Lucija Kapural

Komentari