Oca slavnog dizajnera ubili su nacisti: Uslijed šoka, nije progovorio ni riječi punih šest godina!

Njegove smjele i eksplozivne kreacije možda je najpreciznije opisao jedan talijanski novinar: “Pomiješajte Liberacea i Paris Hilton u nuklearnoj miješalici na maksimalnoj brzini, i dobit ćete stil Roberta Cavallija!”. Rezultat će, dakako, biti neobuzdano šaren, erotično svjetlucav i obilato začinjen umecima od perja, krzna egzotičnih zvjerki i koža svih legalno oderivih gmazova. Poput velikog Versacea, proslavio se seksi odjećom na granici kiča, stvorivši osebujan stil nazvan “kurvanjskim šikom”. Za razliku od Verasacea – i većine kolega – pod plahtama je preferirao društvo pripadnica suprotnog spola. Evo nekoliko zanimljivosti o talijanskome modnom magu:

1. Rođen je 1940. godine u rudarskom gradiću Arnu, u skromnoj obitelji u kojoj se iznad svega cijenila umjetnost. Otac ga je upoznao s poezijom i klasičnom glazbom, a preko majke, krojačice, vrlo rano se sreo s različitim tkaninama i fasciniran promatrao kako iz bezličnih krpa nastaju maštovite haljine.

2. Idilično djetinjstvo nije bilo dugoga vijeka: kad su malenom bile samo četiri godine, oca su mu ubili nacisti, tada već na povlačenju s položaja po Italiji. Utučena majka seli s Robertom i njegovom dvije godine mlađom sestricom u Firencu k ocu, slavnu impresionističkom slikaru Giuseppeu Rossiju. Trauma uzrokovana tragedijom toliko je snažno pogodila senzibilnog dječaka da nije progovorio ni riječi do svoje desete godine, a uz to se panično bojao mraka.

3. Kao tinejdžer pohađao je brojne tečajeve slikanja, a paralelno je pomagao majci u krojačkoj radnji. Spojio je svoje dvije ljubavi, pa je počeo aplicirati slikarije na tekstil. Studirao je tekstilni dizajn na “Akademiji lijepih umjetnosti” u Firenci, a prve kontakte sa svijetom talijanske mode ostvario je 1960. godine, kad je svoje inovativne uzorke počeo primjenjivati na pletenini. Bili su zapaženi među modnim znalcima, a nekoliko butika naručilo je Cavallijeve maštovite kreacije. Od prvog honorara kupio je “Fiat” kričavo zelene boje sa žutim prugama i otvorenim krovom. Na stražnjem sjedalu osebujna vozila usrećio je, hvali se, mnoge dame.


4. Prvu suprugu, Silvanellu Giagnoni, u ljeto 1964. zaprosio je riječima: “Ako se smjesta ne udaš za mene, bacit ću se u rijeku!” Brak, u kojem su dobili dvoje djece, završio je nakon deset godina, jer su oboje “šarali” sa strane.

5. Prvom velikom kolekcijom, kreacijama od recikliranog jeansa, 1972. godine je izazvao zgražanje modnih arbitara, koji su traper smatrali materijalom za radnike. “Samo je nedostajalo da Michelangelova statua Davida navuče izvezene Cavallijeve traperice!”, zgađeno je napisao jedan od krtičara. Njihova naklapanja pala su u vodu nakon što je u Cavallijevim trapericama pozirala slavna Brigitte Bardot, napravivši dizajneru veliku reklamu.

6. Godine 1978. sjedio je u žiriju na izboru za “Miss Universe”. Kad je na pozornici ugledao dva desetljeća mlađu predstavnicu Austrije Evu Duringer, srce mu je brže zakucalo: “Zvuči blesavo, no odmah sam znao da je to žena s kojom ću provesti život!”. Bio je u pravu: Eva je postala druga gospođa Cavalli i majka njegovo troje djece.

7. U Evi, koja je u međuvremenu diplomirala ekonomiju, osim srodne duše našao je idealnu poslovnu partnericu. Nakon što se ona 1990. godine uključila u biznis, modna kuća “Cavalli” doživljava procvat. On to objašnjava ovako: “Nas dvoje savršeno se nadopunjujemo: ja imam ideje, a ona ih ostvaruje. Ona je, kao svi Austrijanci, vrlo trezvena i temeljita u poslu, a ja sam više kaotičan, s glavom u oblacima. Eva je pronašla način da me prizemlji, a da ne ugrozi moj umjetnički integritet. Beskrajno je strpljiva sa mnom, i unatoč činjenici da sam puno stariji od nje, često me tretira kao nestašna dječaka. Zbog svoje infantilne prirode morao sam naći ženu koja će me znati držati na uzdi!”

8. Cavllijevo ime postalo je sinonim za luksuz. Svoj je potpis i zaštitni znak – stiliziranu zmiju – otisnuo na posteljini, porculanu, satovima, rublju, naočalama, kravatama, svilenim maramama, dječjoj konfekciji, modnim dodacima, parfemima, pa čak i votki. Osim modnog carstva, posjeduje lanac ekskluzivnih noćnih klubova po čitavom svijetu, te tvornicu kave i čokolade u Firenci.

9. Glumice u hit serijalu “Seks i grad” često su nosile njegove kreacije, a i sam kreator dobio je mjesto u scenariju. U jednoj epizodi, Carrie Bradshaw žestoko se posvađa s momkom koji želi reducirati njenu garderobu. “Da je bacim? Konju jedan, pa to je Cavalli!”, viče konjoglava kolumnistica te u deset godina staroj Cavallijevoj majici ponosno odlazi u šetnju.

Piše: Lucija Kapural

Komentari