Nije zlato sve što sja: Kako je “alkemičar” povukao Himmlera za nos

Da su nacisti na platnoj listi imali vidovnjake koji su predviđali uspješnost njihovih vojnih akcija, opće je poznato, no jeste li znali da su imali i jednog alkemičara? Na početku Drugoga svjetskog rata, Britanac po imenu Karl Malchus ponudio je svoje usluge Heinrichu Himmleru, jednom od najbližih Hitlerovih suradnika. Čovjek je očito imao dobar nastup: kako bi inače uspio nagovoriti zloglasnog zapovjednika SS-a, po prirodi sumnjičavu osobu, da “proguta” njegovu nevjerojatnu priču? A priča je sljedeća: Malchus je tvrdio da, zahvaljujući složenu alkemijskom procesu koji je samo njemu poznat, može proizvesti zlato ni iz čega. A kad proizvede dovoljno zlata, dodao je sa sjajem u očima, Njemačka će biti najbogatija zemlja na svijetu te će s lakoćom dobiti rat.

Je li se Himmleru pomutio razum od želje za moći ili je kod njega jednostavno prevladala znatiželja, teško je ustvrditi, ali se zna da je za Malchusa dao urediti moderno opremljen laboratorij – i to unutar Dachaua, zloglasna koncentracijskog logora!

“Alkemičar”, za kojeg nije dokazano je li bio britanski operativac ili jednostavno luđak, neko je vrijeme uspijevao povlačiti za nos poslodavca, pokazujući mu zlatne grumene koje je prošvercao u kutijama cigareta. Nakon što je prevara otkrivena, Malchusa su ostavili u Dachauu ali, pogađate, s druge strane žice. Za razliku od tolikih logoraša, uspio je zadržati glavu na ramenima, a nakon nekoliko mjeseci je čak pušten na slobodu… Nakon što su mu zaprijetili smrću ako ikada ikome otkrije da je od moćnog Himmlera napravio budalu.

Piše: Lucija Kapural


Komentari