Nije u šoldima sve: Ovaj čovjek donirao je čitavo svoje bogatstvo potrebitima!

Da osvojite glavni zgoditak na lutriji ili vam rođak čijeg postojanja niste ni bili svjesni oporučno ostavi golemo nasljedstvo, vjerojatno biste se do kraja života izležavali uz bazen raskošne vile, vozikali naokolo “Ferrarijem” ili privatnim mlažnjakom i zalijevali jastoge “Dom Perignonom”. Stanoviti Karl Rabeder postupio je znatno drugačije.

Odrastajući u siromašnoj obitelji u nekoj austrijskoj selendri, tješio se samo jednom mišlju: “Kad se domognem love, život će mi biti savršen!”. Vođen tim motom, marljivo je učio, dobio stipendiju za jednu od najprestižnijih poslovnih škola u zemlji, a do trideset pete godine na tekućem je računu imao preko četiri milijuna dolara. Ali, avaj, umjesto da uživa u luksuzu koji ga je okruživao, siroti Karl bio je potišten kao nikad prije. Ženske koje su se motale oko njega htjele su ga samo zbog njegove love, kao predsjednik velike kompanije vječito je bio pod stresom, a većina njegovih suradnika bili su bezdušni govnari koji su gazili sve pred sobom. “Možda će to nekome zvučati otrcano, ali život uistinu nije lakši ako plačeš u zlatnom ‘Maybachu’. Bogatstvo ti  pruža iluziju samoozbiljenja, ali samo na neko vrijeme. Što sam više zarađivao, osjećao sam se praznije. I, što je najgore, nikome se nisam mogao požaliti, jer su svi mislili: ‘Što ovaj kmeči kad ima sve?’. Možda sam i imao sve u materijalnom smislu, ali zapravo nisam imao ništa!”, ispričao je.

Umjesto da skokne do psihijatra po dozu antidepresiva ili naruči kakvu prijateljicu noći, Karl se opredijelio za nešto radikalniju metodu vidanja duševnih rana: početkom 2010. godine, svaki novčić koji je zaradio donirao je u humanitarne svrhe, nakon čega se odselio u drvenu kolibu u planinama. Bavi se zmajarenjem, izradom drvenih svirala, proučavanjem povijesnih knjiga i slikanjem akvarela, kupa se u gorskom potoku i sretniji je nego ikad. “Jedino što još želim jest pronaći ljubav i zasnovati obitelj!”, kaže sretni siromah. Iz nekog razloga, pripadnice ljepšeg spola više se ne otimaju za njim…

Piše: Lucija Kapural


Komentari