Neriješeni misterij: Bizaran slučaj Paula Whipkeya

Dvadeset šestogodišnji poručnik američke vojske Paul Whipkey nestao je krajem pedesetih godina 20. st., i njegov slučaj i danas gotovo sedam desetljeća kasnije zbunjuje vojne povjesničare i ljubitelje misterija. Ako vas zanimaju ovakvi neriješeni slučajevi koji su vezani uz vojsku i tajne službe, pročitajte članak koji slijedi.

Izloženost radijaciji

Paul je za vrijeme svoje vojne službe promatrao testiranje atomske bombe te je bio izložen višim dozama radijacije. To se zbilo tijekom ljeta 1957. u Camp Desert Rocku u Nevadi. Zbog izloženosti radioaktivnim padalinama za zrakoplovnih misija prvo su mu se pojavile neobične mrlje na koži, nakon čega je premještan u Fort Ord u Kaliforniji. Tu su mu, nekoliko mjeseci po dolasku, morali ukloniti sve zube, također, zbog radijacije.

Od savršenog vojnika do “dezertera”


Dana 10. srpnja 1958. je rekao prijateljima u Fort Ordu da ide u grad Montereyu, udaljen nešto manje od 2 kilometra od vojne baze. U grad je otišao u civilnoj odjeći, no nije se vratio u bazu, a umjesto toga je otišao u motel u Whites u Mojaveu, koji se nalazio na više od 550 km udaljenosti od Fort Orda. U motelu se registrirao kao gost i potpisao. Sutradan je kupio veću količinu goriva. Od tog trenutka Paul kao da je iščezao. Trideset dana od njegova nestanka vojska ga je proglasila dezerterom, iako je Paul imao savršen dosje.

Napušten automobil

Njegov je napušten automobil nađen u Dolini smrti u Kaliforniji, na udaljenosti od 230 km od baze. U autu se nalazio ključ, koji je još uvijek bio na kontaktnom mjestu automobila. Kraj auta se nalazila hrpa opušaka, a Paul nije bio pušač. Tu je nađen i račun za gorivo, i zapravo ništa nije upućivalo na nekakav nasilan događaj. Jedan se farmer mimoišao s njegovim autom prilikom dolaska vozila u Dolinu smrti o čemu je kasnije obavijestio nadležne službe, ali je rekao da je u autu bila osoba u vojnoj, a ne civilnoj odjeći. Vojska je to protumačila na svoj način, te je njegov nestanak objasnila kvarom automobila, iako auto nije bio pokvaren te je, prema njihovom tumačenju, Paul krenuo u pustinju, gdje je vjerojatno umro. Iskusan vojnik zasigurno ne bi krenuo prema pustinji već naseljenom mjestu i ne bi izgubio život jer je obučen za snalaženje u raznim uvjetima.

Pasivnost vojske

Paulova obitelj vjeruje da je angažiran od strane CIA-je i da je izgubio život tijekom nekog tajnog zadatka. Interesantno je da je odmah nakon njegova nestanka soba raščišćena što je protuzakonito. Carl Whipkey je izjavio:

“Propisi govore da najbliži srodnici ili zakonski zastupnik moraju biti obaviješteni prije pakiranja stvari. No, nisu nas obavijestili. Bio sam vrlo sumnjičav prema ovom činu čim sam saznao što se dogodilo.”

Obitelj je bila šokirana pasivnošću vojske, koja je tek nakon devet mjeseci od nestanka krenula u potragu za tijelom.

Mišljenje Paulovog nadređenog

Njegov zapovjednik Charles Lewis bio je iznenađen što je proglašen dezerterom, jer mu je pri tome, u podkontektsu, rečeno da više ne “zabada nos gdje mu nije mjesto“. Charles je izjavio da je primijetio prilikom njegovog i Paulovog zajedničkog  boravka u bazi u Nevadi, 1957. godine, da se Paul često sastajao s dvojicom ljudi odjevenim u crnom. Prigodom jednog njihovog sastanka kod uzletišta, Lewis je zatražio ovu dvojicu da se identificiraju iz sigurnosnih razloga, pri čemu se pokazalo da je riječ o vojnim licima. Osim toga primjetio je da je Paul nakon svakog razgovora s njima djelovao rastreseno. Godine 1977. njegov je brat Carl saznao da je vojska uništila sve dosjee koji su se odnosili na njegov slučaj.

 

Savršen vojnik odan svom poslu.

Zapovjednik Lewis je dao još jednu važnu informaciju, prema kojoj je u to vrijeme CIA provodila velik broj novačenja diljem zemlje. A kako su kvalifikacije poručnika Whipkeyja bile iznimne, on je bio savršen kandidat za njih. Paulov brat je izjavio:

“Da, umro je na tajnom zadatku, mogli bismo živjeti s tim. Svi smo mi odani američki građani u obitelji i to bismo ‘probavili’. I dok nam vojska ne kaže što se dogodilo, neće biti mira u našoj obitelji.”

Ponovno otvaranje slučaja

Godine 1982. vojska je pregledala njegov slučaj ponovno i nije našla nikakav materijal koji bi išao u prilog njegovom statusu dezertera jer je bio besprijekoran u svojoj službi. Paulov brat je izjavio da je početkom godine saznao da će neko vrijeme biti odsutan, ali mu više od toga nije smio reći. Iz svega navedenog obitelj je zaključila da je angažiran od strane CIA-je te da je vjerojatno prebačen na područje jugoistočne Azije i da je na tom zadatku poginuo. Tome bi u prilog išla i činjenica da je dva mjeseca nakon otvaranja njegova slučaja u dokumentaciju ubilježen odjednom sasvim novi podatak, da je poginuo na dužnosti.

Paul Whipkey je, kao se čini, poginuo, no nejasno je zašto vojska ili CIA nisu nikada obavijestile obitelj o njegovoj smrti i čemu tolika tajanstvenost. To su pitanja koja su ostala bez odgovora, i umjesto službenog obavještenja obitelj je samo dobila posredan odgovor upisivanjem njegova “novog statusa” davne 1982. godine.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari