Nepotopiva Violet: Preživjela je tri brodske havarije, uključujući onu Titanica

Ovisno o tome je li nam čaša napola puna ili napola prazna, o Britanki Violet Jessop možemo pričati kao o miljenici sreće ili pak ženi s nevjerojatnim pehom. Naime, doživjela je – i preživjela – čak tri brodske havarije, uključujući onu Titanica. Metke sudbine počela je izbjegavati još kao djevojčica, kad je pobijedila tuberkulozu unatoč liječničkim prognozama da će za manje od mjesec dana završiti ispod ledine. Kad joj je bilo dvadesetak godina, opredijelila se za karijeru stjuardese na velikim putničkim brodovima. U ono vrijeme, taj su posao u pravilu obavljale vremešne dame, pa se atraktivna djevojka sa svake plovidbe vraćala s barem četiri bračne ponude. Sve ih je redom odbijala, čak i one bogatih ženika.

Kad je dobila ponudu da prijeđe na Olympic, najveći putnički brod svoga vremena, činilo joj se kao da je izvukla glavni zgoditak na lutriji: značajna povišica joj je omogućila da počne kovati planove za budućnost. A onda, 20. rujna 2011., prvi put u životu je pomislila da te budućnosti neće ni biti. Vojni brod Hawke se, prilikom mimoilaženja, zabio u Olympicov pramac, vjerojatno privučen njegovom golemom istisninom. Premda su oba broda izgledala kao da ih je netko izvukao iz preše, nekim su se čudom vratila u luku. Jessop je kasnije prihvatila posao na sestrinskom brodu – Titanicu. Na luksuzno plovilo ukrcala se 10. travnja 1912. godine, četiri dana prije nego što je “nepotopivi” brod završio na morskom dnu. Violet, koja je već imala iskustva s brodskim havarijama, ostala je hladna kao špricer kad je Titanic udario u santu leda. Brojnim je ljudima pomogla da se domognu sigurnosti čamaca za spašavanje, a kad je napokon i sama sjela u jedan od njih, u ruke su joj gurnuli nečije djetešce te je zamolili da se za njega pobrine.

Tijekom Prvoga svjetskog rata, radila je kao stjuardesa za britanski Crveni križ. Bolnički brod Britannic bio je pozornica za treću nesreću gospođice Jessop. Dana 21. studenog 1916. brod je u Egejskom moru naletio na podvodnu minu te završio ispod morske površine. Violet je, dakako, i ovaj put preživjela sve nedaće – potisak koji ju je umalo odvukao u dubinu, propeler koji ju je “za dlaku” dekapitirao, hipotermiju… Ne želeći više vući vraga za bradu, “gospođica nepotopiva”, kako su je prozvali mediji, odlučila je potražiti posao na kopnu. Ostatak života provela je uzgajajući kokoši, a umrla je u dobi od 84 godine – u vlastitu, suhom krevetu. Nekoliko godina prije smrti, primila je telefonski poziv u kojem ju je neka žena upitala je li spasila dijete s Titanica. Violet je odgovorila potvrdno, a žena s druge strane žice je izrekla sljedeće riječi: “Ja sam to dijete”.

Piše: Lucija Kapural


Komentari