Neobične činjenice iz povijesti: Nitko ne može otkriti kojim je jezikom napisana ova zagonetna knjiga!

Kako su znanstvenici objasnili “krvavu kišu” koja se prije nešto više od pola stoljeća sručila na Englesku? Što je to Voynichev manuskript i zašto ovo djelo duže od stotinu godina zbunjuje kriptografe? Roman koje devetogodišnje autorice je postao svjetski bestseller? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Prvi Englez koji je izložio ideju o putovanju u svemir bio je filozof i prirodoslovac John Wilkins (1614. – 1672.), šogor državnika Olivera Cromwella i jedan od osnivača čuvena Kraljevskog društva za unapređenje prirodnih znanosti. U dva djela, istraživao je mogućnost da čovjek do Mjeseca – po njegovu mišjenju, naseljenog planeta – otputuje u letjelici koju je nazvao “letećom kočijom”.

2. U dobi od samo devet godina, Engleskinja Daisy Ashford (1881. – 1972.) napisala je roman, koji je pospremila u staru škrinju i posve zaboravila na njega. Pronašla ga je tek kao odrasla žena, te ga je pokazala sestri. Ova se oduševila pročitanim te je knjigu poslala poznaniku koji je radio u izdavaštvu. Djelo, objavljeno 1919. godine pod naslovom “The Young Visiters”, postalo je bestseller. Budući da je predgovor napisao čuveni JM Barrie, tvorac “Petra Pana”, mnogi su pogrešno zaključili da je on pravi autor romana.

3. Jedna od najzagonetnijih knjiga na svijetu jest tzv. Vojnichev manuskript (na slici!). Djelo nepoznatog autora pisano je rukom, jedinstvenim pismom i na nepoznatom jeziku. Nadalje, na nekim stranicama naslikane su nepoznate vrste cvijeća i astrološki simboli. Prvi put se spominje u šesnaestom stoljeću, kad ju je Rudolf II., car Svetog Rimskog Carstva, kupio u Pragu od nepoznatog prodavača. Koncem sedamnaestog stoljeća, gubi joj se svaki trag, da bi se ponovno pojavila 1912. godine. Tada ju je od isusovaca kupio američki trgovac knjigama Wilfrid Voynich, po kome je i nazvana. Je li riječ o kodiranom jeziku? Ili pak o nečijoj vještoj psini? Premda su djelo proulili vodeći svjetski kriptografi, nitko nije uspio odgonetnuti o čemu se doista radi.

4. Godine 1968. Engleze je šokirao neobičan meteorološki fenomen: s neba je padala tekućina koja se, onako crvena i gusta, doimala poput krvi. Laboratorijska analiza pokazala je da se radi o nečemu puno prozaičnijem: kiša je bila “zamrljana” crvenkastim pijeskom koji je stigao iz više od tri tisuće kilometara udaljene Sahare.


5. Kad je 1993. godine uhićen, meksički “kralj droge” Joaquin “El Chapo” Guzman prema zatvorskim se čuvarima odnosio kao prema slugama. Uz pomoć jednog od njih, pobjegao je u kolicima za prljavo rublje. Dok se krio pred rukom pravde, živio je u sedam kuća koje su međusobno bile povezane tunelima, kako bi izbjegao ponovno uhićenje.

6. Tijekom bitke na Pacifiku u prosincu 1940. godine, dva broda britanske Kraljevske mornarice, “Prince of Wales” i “Repulse”, potopile su japanske zračne snage. Sljedećeg dana, japanski pilot Haruki Iki preletio je područje krvave bitke. U more je bacio dva vijenca u spomen na poginule: jedan za svoje kolege, a drugi za britanske mornare.

Piše: Lucija Kapural

Komentari