Napoleonov najsramotniji poraz

Na Amchitki, dijelu otočja Aleuti, danas se mogu vidjeti ostatci američke zrakoplovne baze. Iako im američko vrhovno zapovjedništvo nije pridavalo visok prioritet, Aleuti su u Drugom svjetskom ratu bili poprište brojnih sukoba između američko-kanadskih i japanskih snaga. Amerikanci su Amchitku zauzeli početkom 1943., ne naišavši pritom na japanski otpor. Usprkos zimskim uvjetima te nekoliko japanskih bombardiranja, američki su vojni inženjeri uspjeli tamo izgraditi pistu za avione. Baza je dobila nadimak Fox (hrv. Lisica). Početkom ožujka pristigli su američki lovci i bombarderi, koji su uskoro primorali Japance da napuste okolne otoke (Kiska, Attu). Američko-kanadska kampanja u Aleutima uspješno je završena krajem kolovoza nakon čega je zrakoplovna baza napuštena.
Baza je ponovno stavljena u uporabu sredinom 1947., s ciljem da služi za dopunu zrakoplova gorivom, koji su letjeli između SAD-a i Japana. Tada je dobila službeni naziv Amchitka Air Force Base. To se pokazalo neisplativim te je otok napušten sredinom 1950., iako je tijekom 60-ih i početkom 70-ih povremeno služio kao međupostaja za vojne zrakoplove. U to su vrijeme nešto sjevernije od baze provedena i tri pokusna detoniranja nuklearnog oružja (Long Shot 1965., Milrow 1969. i Cannikin 1971.).
Otok Amchitka većinu godine leži pod snježnim pokrivačem, a vrijeme je gotovo uvijek oblačno i maglovito. Amchitka Air Force Base danas leži napuštena, ali je očuvana većina njenih zgrada. Uz derutne zgrade nalaze se uzletno-sletne piste, vozne staze za kopnena vozila baze, hangari, ostatci protuzrakoplovnih topova i skladišta streljiva itd. Većina zgrada je u derutnom stanju, što nije začuđujuće jer je Amchitka podložna vrlo nepovoljnim vremenskim uvjetima. Ostatci materijala iz zrakoplovne baze i mjesta gdje su provedeni nuklearni pokusi predstavljaju ekološku prijetnju otoku i okolnome moru.
Amchitka je još pod nadzorom američkog Ministarstva energetike (engl. Department of Energy). U planu je nastavak promatranja do 2025., kada će početi radovi na uklanjanju ostataka baze i osnivanja rezervata za životinje s ograničenim pristupom.

Komentari