Napokon potvrđeno: U Pompejima je uz latinski bio vrlo “živahan” i grčki jezik, kao jezik kazališta    

Pompeji su neiscrpan izvor podataka o svakodnevnom životu starih Rimljana. No, to je grad koji je dugo bio pod utjecajem Grka, iako je kasnije ovdašnji doseljeni grčki svijet došao pod vlast Samnićana utjecaj Grka se zadržao te se pretpostavljalo da je grčki jezik u Pompejima bio dio aktivnog kulturnog života grada i nakon rimskog osvajanja. Novi nalazi su napokon potvrdili tu pretpostavku. Zanima li vas povijest ovog najbolje sačuvanog antičkog grada, čija je očuvanost posljedica prirodne katastrofe, pročitajte tekst koji donosi podatke o najnovijim nalazima iz  Pompeja.

Otkriće kostura oslobođenog roba

Arheolozi su nedavno otkrili kostur oslobođenog roba u Pompejima. Kostur je opisan kao jedan od najbolje očuvanih u gradu. Pronađen je u grobnici na nekropoli Porta Sarna, istočno od središta Pompeja. U pitanju je dio grada koji još uvijek nije otvoren za javnosti. Prema podacima koji se mogu iščitati iz natpisa riječ je o čovjeku koji se zvao Marcus Venerius Secuncio, i koji je pomogao u organizaciji predstava na grčkom jeziku. Prema dostupnim podacima grob se datira u posljednja desetljeća života grada, dakle vjerojatno negdje u prvu polovinu 1. st. Kostur je dijelom mumificiran o čemu jasno svjedoče ostaci sačuvane bijele kose, dijela uha i tkanine.

Bivši rob nekog uglednika


To što je pokopan u grobnici pokazuje da je postigao viši društveni i ekonomski status unatoč tome što je bio oslobođeni rob. Kako su stari Rimljani bili skloni korupciji i svojevrsnom nepotizmu riječ je vjerojatno o robu nekog od članova pompejanske ili rimske elite. Kada je oslobođen pridružio se skupini svećenika odgovornih za štovanje cara.

Dokaz o održavanju predstava na grčkom jeziku

Ono što je posebno oduševilo znanstvenike kod ovog nalaza je činjenica da je ovdje po prvi puta jasno da su se u Pompejima održavale predstave na grčkom jeziku. Sva razmišljanja u tom smjeru su se do sada temeljila samo na hipotezama, koje su ovdje dobile svoju službenu potvrdu. Bogati i ujedno obrazovani Rimljani su govorili grčki, no ovo je prvi pokazatelj da su se u gradu poput Pompeja održavale i predstave na grčkom jeziku. Bio je to multikulturalan grad u kojem je grčki jezik živio usporedo s latinskim, a koji je bio dominantan jezika istočnog Sredozemlja.

U današnjem svijetu uz engleski dominantni su jezici mandarinski i španjolski pa ako se odlučite učiti neki od potonja dva jezika s njima ćete moći profitirati, naravno morat ćete se u tom smislu otisnuti na neizvjesnu odiseju.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari